Tahdon – mutta missä?

Kuva © Oh the Wedding Day

Vihkimisen muotoon meillä ei ole ollut selvää toivetta, joten keskustelua vaihtoehtojen suhteen ollaan käyty kosinnasta asti. Selvää on toki, että jonkinlainen seremonia halutaan, mutta alussa kaikki mahdollisuudet olivat auki. Hannu on nähnyt paljon erilaisia vihkimistilaisuuksia, ja hänellä olikin kattavampi kuva siitä, millaisia vaihtoehtoja on. Hän pitää kirkkohäiden juhlallisuudesta, josta on usein kiittäminen kirkkotilojen jylhää arkkitehtuuria ja pitkälle kantautuvaa historiaa. Toki kirkkovihkiminen olisi myös sukujen vanhempien (ja miksei joidenkin nuorempienkin!) mieleen, vaikka kumpikin olemme ns. tylsiä tapakristittyjä, eikä uskonnon läsnäolo vihkimisessä ole ainakaan itselleni välttämätöntä.

Kuva © Etsy

Toisaalta ajatus rennosta, intiimistä vihkimisestä vaikkapa puutarhan vehreässä loistossa tai metsän syleilyssä houkutteli, vaikka tiedän, että Suomen sää on arvaamaton kumppani hääsuunnitelmissa. Ehkä itseäni jännittää se, että millaisen tunnelman kirkkovihkiminen asettaa juhlaan. Itselleni häät ovat pursuavan onnellinen tapahtuma, mutta joskus ollessani vieraana häissä, kirkkovihkimisen tunnelma on ollut paatoksellinen, jopa iloton. En missään nimessä haluaisi, että vihkiminen olisi vain täynnä jännitystä ja epävarmuutta, äitejä hyssyttelemässä nolostuneina huutavia lapsiaan, tukahdutettuja yskänpuuskia kaikuvilla seinillä, itkeviä sukulaisia, pitkäveteisiä saarnoja monotonisen äänen lausumana… Toivoisin, että juhlassa olivat läsnä riemu, nauru ja rentous, ja saa sitä liikutustakin olla, mutta en tiedä sopiiko sellainen tunnelma kirkkoympäristöön. Uskaltavatko suomalaiset edes taputtaa kirkkosalissa?

Nämä ajatukset sysättiin hetkeksi sivuun, kun hääpaikka saatiin varattua, ja aloimme tosissaan kartoittaa vaihtoehtoja vihkipaikalle. Emme uskaltaneet laskea sään varaan, joten päädyimme lopulta hakemaan kirkkoja. Vaihtoehtojen kärkikaksikkoon päätyivät Mikaelinkirkko, lähinnä meitä oleva uusgoottilainen, näyttävä kirkko mäen päällä, sekä hieman pienempi ja intiimimpi Turun Linnan kirkko. Sillä hetkellä, kun aloimme pohtia Turun Linnan kirkkoa, päätös vahvistui kuin itsestään, ja varasimmekin sen vihkipaikaksi noin kuukausi sitten. Turun Linna ja sen viehättävä Linnapuisto ovat meille molemmille rakkaita ja ajan myötä tutuiksi tulleita, joten valinta tuntui molemmille luontevalta.

Ihastuneet Turun Linnassa vuonna 2015.

Turun Linnan kirkon värimaailma istuu kivasti omaan silmään. Tila on sopivan kokoinen intiimin ja yhteisöllisen tunnelman luomiseen, rouheat seinät näyttävät eläviltä kuvissa, ja penkkien sininen sävy muistuttaa merellisyydestä. Koristelulle jää tämän vihkipaikan kohdalla vähemmän aikaa, sillä kirkko on varattu tunniksi vihkimistä varten, mutta kirkko ei liikaa koristelua edes kaipaa, onhan se kaunis jo sellaisenaan. Ajatella, että 15 kuukauden päästä meistä tulee aviopari tämän alttarin edessä!

Kuva © Turku.fi

Jos joku miettii Turun Linnan kirkon varaamista, niin prosessi oli ainakin meille hyvin helppo. Hannu lähetti sähköpostia myyntipalveluun, jonka yhteystiedot löytyvät täältä. Vastaus tuli hyvin nopeasti, ja saimme täytettäväksi tila-anomuksen, jolla museokohde varataan omaan käyttöön toivotulle ajankohdalle. Ihanaa oli, että saimme vapaasti valita haluamamme vihkiajan. Nyt vihkiminen alkaa meillä kahdelta, jotta varsinaiset juhlat kestäisivät mahdollisimman pitkään!

Kuva © Turku.fi

Taas askel lähempänä häitä, kun vihkipaikkakin on varattu. En ole hirveästi puhunut koronasta täällä, mutta sen verran tilanne on vaikuttanut meidän suunnitelmiin, että monen paikan ja palvelun varauskirja ensi vuodelle onkin täyttynyt odotettua nopeammin, kun tämän kesän hääparit siirtävät juhlia ensi vuodelle. Onneksi olemme kuitenkin olleet aikaisin liikkeellä, ja nyt kun paikat on varattu, uskaltaa hengähtää hetkeksi. Mutta suunnittelu jatkuu vielä pitkään, joten pysykää kyydissä!

One thought on “Tahdon – mutta missä?

Leave a Reply