Ikuistetaanko häät?

Kuva © Fotokasten

Häiden valokuvaus ei ollutkaan niin yksiselitteinen juttu, kuin mitä oletin. Koska itse toimin visuaalisella alalla, olen aina pitänyt itsestäänselvyytenä sitä, että häissämme olisi luotettava ammattikuvaaja. Hannu taas koki vahvasti, että haluaisi mieluummin tukea rahallisesti harrastekuvaajaa lähipiiristä. Tiedän häävalokuvauksen ylipäätään jakavan porukkaa: jotkut pitävät kuvaajan hankintaa elinehtona, toiset kokevat, ettei päivää tarvitse tallentaa ollenkaan, eläähän se tarinoissa ja muistoissa.

Mielestäni häiden ikuistaminen on valokuvaajan haastavimpia kuvaustilanteita. Kuvaajan täytyy olla aina oikealla hetkellä oikeassa paikassa ja napata kuvat vielä sillä sekunnilla, kun kaikilla juhlavierailla on jotakuinkin edustavat ilmeet. Valokuvaajan odotetaan tallentavan kaikki hetket ensiyrittämällä – hääkakun leikkauksen jälkeen on turha huudella: “Hei, oliko vielä toista kakkua, oli vähän huono valo tuossa… Ja polkaisetteko vielä uudestaan…” Ihmiset itkevät ja nauravat, ruokaa on suussa, kameralle tallentuu hassuja ilmeitä, ja vaikka ne ovatkin luonnollisia, niin vieraat haluavat näyttää kuvissa edustavilta ja täydellisiltä, yhtä kauniilta kuin on heidän muistonsa tuosta päivästä. Monille hääjuhla voi olla koko elämän odotetuin hetki, tai parhaat bileet pitkään aikaan, ja kaiken halutaan olevan virheetöntä. Toivon kylläkin, että onnistuisimme itse suhtautumaan omaan juhlaamme hyvällä mielellä, jotta ehdimme myös nauttia kaikesta siitä, mitä olemme pitkään ja hartaasti suunnitelleet!

Nämä kaikki haasteet tiedostaen halusin ehdottomasti, että kuvaajaksi valikoidaan henkilö, jolla on jo aikaisempaa kokemusta häiden kuvaamisesta. Toki myös visuaaliseen ilmeeseen kaipasin raikkautta ja herkkyyttä, pitsihuvilaan sopivaa kuvaustyyliä.

Keskustelut jatkuivat Hannun kanssa pienissä pätkissä, ja pikkuhiljaa hän alkoi pehmetä ajatukselle ammattikuvaajasta. On huvittavaa ajatella, että jo häiden suunnittelu tuntuu olevan omanlaisensa kokemus matkalla avioliittoon: selvitäänkö eriävistä mielipiteistä, pystytäänkö tekemään kompromisseja, osallistuvatko molemmat tasapuolisesti suunnitteluun ja toteutukseen? No, tässä tilanteessa Hannu tuli vastaan, joten lähdimme kartoittamaan sopivia vaihtoehtoja kuvaajalle!

Laitoimme sähköpostia muutamallekin ammattikuvaajalle, mutta päädyimme lopulta varaamaan Katri Haaviston. Hänen valokuviaan olin nähnyt jo aikaisemmin, mutta itse asiassa Hannu bongasi kuvaajan netistä ensin! Katri oli kirjoittanut blogipostauksen häistä, joissa pari oli vihkiytynyt juurikin Turun Linnan kirkossa, ja jatkanut juhlia sen jälkeen Villa Bella Vistassa. Täsmälleen siis samat paikat, kuin mitä me valitsimme! Oli ihanaa päästä vähän tarkemmin tutkimaan Katrin ottamia kuvia näissä tiloissa, ja olimme kyllä entistä tyytyväisempiä päätökseemme.

Tapasin Katrin myös Turun hääillassa, ja hänellä oli kauniisti painettuja kuva-albumeja, joissa näki paremmin kuinka hääpäivien tarina muotoutui hänen kuviensa kautta. Inspiroiduin albumeista todella paljon, ja löysinkin myöhemmin ihanan referenssin tulevaisuuden hääalbumiamme ajatellen. Voi olla, että taitan albumin lopulta itse, silloin saan tehtyä albumista juuri meidän näköisen!

Kuva © RedTree Albums

Mutta nyt hypin taas asioiden edelle, koska ensin pitäisi suunnitella Save the Date -kortti. Se on touko-kesäkuun tehtävä, emmekä ole vielä yhtään varmoja siitä, millaisen kortin haluaisimme tehdä. Laitammeko pelkän tekstin, vai myös kuvan meistä? Jos haluamme kuvan, käytämmekö jotain jo aikaisemmin otettua, otammeko itse uuden vai tarvitsemmeko kuvaajaa? Taas ollaan pienten päätösten viidakossa… Onneksi kohta alkaa kesäloma, ja voi pureutua kokeilemaan eri vaihtoehtoja oikein ajan kanssa!

One thought on “Ikuistetaanko häät?

Leave a Reply