Häägaggui

Kuva © Frangipani Bakery

Kukapa ei haluaisi, että oma hääkakku olisi näyttävä, upea, mieleenpainuva, ainutlaatuinen, paras kakku ikinä? Internetin syövereistä löydän toinen toistaan hohdokkaampia sokerivuoria, joista tämänhetkinen suosikkini on yläpuolella näkyvä Frangipani Bakeryn aaltoileva merikakku, jonka bongasin Häämessut Netissä -virtuaalimessuilta. Maalauksellisesti tehdyt, sinisen sävyissä leivotut kakut henkivät mielestäni juuri niitä meren liikkeitä, aaltoja, pärskeitä, veden värejä ja syvyyttä, nämähän suorastaan huutavat pääsyä meidän häihin! En ole edes uskaltanut tutkia tällaisten kakkujen hintoja… Nyt jos taivaalta tupsahtaisi törkeä määrä rahaa, niin en epäilisi hetkeäkään, vaan tilaisin saman tien nämä ja miljoona muutakin kakkua häihimme. Ja hevoskärryt. Noh, valitettavasti todellisuus ei ole yhtä ruusuinen ja sokerinen kuin tuo kaunis hääkakkukuva, ja harvalla meistä on ilo todeta, että hääbudjetti olisi täysin, holtittomasti ja estottomasti rajaton.

Olen loputon suklaa- ja sokeriherkkujen nautiskelija, aiheeseen vihkiytymätön kakkukulinaristi. Ruoka ylipäätään on minulle tärkeä osa yhteisöllistä juhlakokemusta, se tuo ihmiset yhteen pöydän ääreen, hymyilyttää, ihastuttaa, se on (hyvinkin suomalainen) tapa osoittaa rakkautta ja huolenpitoa vieraille. Tykkään leipoa ja laittaa ruokaa kotimme iltamiin ja juhliin, joten häissäkin otan paljon kantaa siihen mitä suolaista ja makeaa tarjotaan, kyseessähän kuitenkin ovat yhteisölliset juhlat isossa skaalassa! Hannu ei juurikaan välitä makeasta, etenkään kakuista, eikä kakku täten ole hänelle häissäkään muuta kuin yksi häämenun jälkiruoista. Ja vaikka ruoka on minulle tärkeää, niin ei nyt sentään niin tärkeää, että olisin valmis luopumaan muista prioriteeteistani, joita olen asettanut hääbudjetille. Tämän takia hääkakku on meillä budjetin tärkeysjärjestyksessä hyvin matalalla. Hienojen hääkakkujen sijaan olemme halunneet panostaa niihin meille rakkaisiin, mieleen jääviin asioihin (musiikkiin, valokuvaajaan, paikkaan, tunnelmaan).

Kuva © Wed Luxe / photography Tara McMullen Photography

Kuitenkin hääkakku on nostettu juhlissa erityiselle jalustalle, joten mielestäni sitä ei voi täysin sivuuttaakaan, siihen on otettava kantaa. Kakku on se, joihin katseet iskostuvat, kun siirrytään jälkiruokapöytään. “Missä hääkakku? Leikataanko se kohta?” Vaikka emme aio panostaa hääkakkuun riihikuivalla, niin en myöskään haluaisi tinkiä hääjuhlan visuaalisuudesta. Voiko rahan korvata ajalla ja vaivalla? Tämä tarkoittaisi kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että tekisin hääkakun/hääkakut itse, enkä ainakaan vielä ole kavahtanut ajatusta sitä makusteltuani kaikessa rauhassa. Tässä olisi reilu vuosi aikaa kehittää leipurin taitoja ja tutkia tekniikoita, ja vaikka en ihan varmasti saavuttaisi kakkukondiittorin tasoa, niin saisin kyllä hiottua kakut siihen malliin, että ne olisivat riittävän hyvät juhliin. Ja plussaa olisi toki se, että oikeasti oppisi leipomaan sellaisia kakkuja, joista nyt vain kainosti haaveilee!

Mieleen hiipii kuitenkin epäilys, että millainenkohan makumaailma mahtaa todellisuudessa olla? En ole oikeastaan koskaan suuremmin välittänyt paksupohjaisista kerroskakuista, ne tuntuvat omaan mieltymykseen liian kuivilta ja täyttäviltä: miten sitä ikinä jaksaisi syödä yhtään kakkupalaa sen jälkeen, kun on vetänyt ensin kolme lautasellista suolaisia? Pitäähän kakun visuaalisuuden lisäksi myös maistua hyvältä eikä hääkakku saa olla mielestäni liian raskas, muuten sitä ei jaksa syödä kukaan, en edes minä!

Kuva © Kakkukaksoset

Olen juustokakkujen ystävä ja suurkuluttaja, ja juustokakut ovat olleet repertuaarini kaikissa koiranristiäisissä ja mehukemuissa. Juustokakkuja ei voi pinota näyttävästi päällekkäin, mutta hääkakkutelineessä niihin saisi volyymia. Kuitenkin juustokakku hääkakkuna tuntuu aika hurjalta minimalismilta minulle, joka kaipaan häihin katseenkiinnittäjiä. Voisiko juustokakkua tarjoilla hääkakun lisäksi osana kahvipöytää? Syysmorsian-hääblogissa oli mielestäni ihana idea jälkiruokapöydästä, jossa oli kaksi juustokakkumakua: sulhasen ja morsiamen valinta. Jannican postauksen aiheesta voi lukea täältä. Juustokakut voisin leipoa itse mahdollisesti muutaman leipomistaitoisen ystäväni avustuksella, lisäksi vegaanisen kakun olemme ajatelleet kääräistä häätiimin voimin.

Herkkupisteen häätastingin kuningatar-mascarpone-kakku.

Kakkukeskustelut risteilevät laidasta laitaan Hannun kanssa, sillä Hannu tykästyi Herkkupisteen kuningatar-mascarponekakkuun, ja on muutenkin mieltynyt perinteisiin, vaaleapohjaisiin mansikkakermakakkuihin. Tämähän olisi kaikista vaihtoehdoista helpoin, vaivattomin, ja eittämättä myös halvin, sillä hääkakun voisi tilata cateringin kautta, eikä tarvitsisi pohtia kakun esillelaittoa tai kuljetusta. Perinteinen kakkumalli ei ole näyttävä tai katseenkiinnittäjä, vaan turvallinen ja helposti lähestyttävä, raikas ja kevyt. Tai ainakin näitä ominaisuuksia luettelisin Herkkupisteen tarjoilemaan vaihtoehtoon. En ole cateringin kautta toimitettavaa hääkakkua vastaan, mutta huomaan, että en ole siitä myöskään loputtoman riemuissani. Voi äiti auta! Miten saamme taklattua hääkakun? Haussa näyttävä hääkakku, jossa on kermakakun turvallinen sisältö, ja lisukkeena juustokakut? Anyone? Onko mahdollista saada näyttävä, ei-niin-täyttävä, huokeahintainen hääkakku juhliin?

Pst! Jos et ole vielä bongannut viikonlopun Love Me Do:n virtuaalisia häämessuja, kannattaa käydä tsekkaamassa! Sivuilla virtuaalinen messumaailma sekä lukuisia live-tapahtumia!

One thought on “Häägaggui

Leave a Reply