Haaveissa merellinen hääkakku: testi 01

Kerroin aikaisemmin haaveilevani merihenkisestä hääkakusta, mutta cateringin jo toimittaessa yhden herkullisen mascarpone-kermakakun osana häämenua, emme olleet valmiita sijoittamaan vielä erilliseen hääkakkutilaukseen. Ajatus näyttävästä merihääkakusta on kutkutellut mielessäni jo pidemmän aikaa, ja aivan vahingossa päädyin tutkailemaan eri reseptejä ja blogipostauksia korkean kakun leipomisesta, kuorruttamisesta ja koristelusta. Selailun ja syventymisen seurauksena aloin pikkuhiljaa löytää tapoja, joilla mahdollisesti saisi loihdittua meren aallot kakun koristeeksi! Kerroskakkujen leipominen ei ole minulle ennestään ollenkaan tuttua puuhaa, mutta sain rohkeutta ja inspiraatiota Kristan Kristallihäät-blogissa tekemistä hääkakkupostauksista, joissa hän on avannut vaiheitaan itseleivotusta hääkakusta. Olimme varanneet kesäloman kunniaksi Puumalasta mökin, jonne kutsuimme myös muuta lähiperhettä rentoutumaan. Viikkoa ennen mökille lähtöä tajusin, että hetkonen: siellähän olisi aimo annos kakun syöjiä tarjolla 😀 Näin siunaantui minulle tilaisuus kokeilla merihenkistä kakku-unelmaani!

Aloin kuumeisesti selata keräämiäni ohjeita selvittääkseni mitä kaikkea tarvitsen mukaan leivontahommiin. Ostoslistalle päätyi muutamia erikoisempia leivontavälineitä ja -tarvikkeita, joita kävimme skouttaamassa helsinkiläisestä Chez Marius -leivontatarvikeliikkeestä matkaa edeltävänä viikonloppuna. Chez Marius valikoitui puhtaasti sen takia, että se oli niitä harvoja liikkeitä, joiden aukioloajat sekä tuotevalikoiman pystyi varmistamaan etukäteen netistä, joten meidän ei tarvinnut poukkoilla ympäri Helsinkiä poikkeustilanteen takia.

Pyörivän kakkutarjottimen tilasin netistä, ja se saapuikin vauhdilla parahiksi pari päivää ennen lähtöä. Chez Mariuksesta löysin lastoja kuorrutteen levitystä varten, supervalkoista värijauhetta sekä sinistä ja violettia pastaväriä kuorrutteen sävyttämiseen. Tokmannilta ostin setin japaninlastoja, Akateemisesta taas pari leveäpäistä sivellintä viimeistelyyn. Kaikkiin näihin tarvikkeisiin meni suunnilleen viitisenkymppiä, ja uskon, että jos hintoja olisi katsonut vielä tarkemmin ja tilaillut enemmän tarvikkeita netistä, olisi päässyt paljon halvemmalla. Sijoitus tuntui huimalta näin heti kättelyssä, mutta näitä tarvikkeita uskon tulevani käyttämään tulevaisuudessa useammankin kerran, joten se ei loppujen lopuksi kirpaissut kukkarossa.

Alla kokoelma resepteistä, joita käytin kakussa. Moni näistä onkin tuttuja Kristallihäät-blogista, josta nappasin hyvät reseptit jatkokäyttöön:

Kakkupohja (x 2): Suklaapossu – Mielettömän mehevä suklaakakkupohja
Vadelmatäyte: Annin Uunissa – Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)
Lime-valkosuklaatäyte: Kakkumonsteri – Kakkujen täytteitä
Valkoinen voikreemi (x 2): Annin Uunissa – Monipuolinen Voikreemi

Voikreemiin en lisännyt mitään ylimääräisiä makuja, vaan käytin pelkästään voita, tomusokeria, maitoa sekä supervalkoista värijauhetta. Voikreemiä sekoitin myös paljon tehosekoittimen kovimmalla teholla, sillä luin myöhemmin vinkin siitä, että se vaalentaa voikreemiä huomattavasti. Myöhemmin yhdessä kuvassa näkyy selvästi ensimmäisen ja toisen voikreemisatsin sävyero. Hyviä ja helppoja ohjeita kakun kuorruttamiseen sekä täyttämiseen löysin Style Sweet -blogista: How to Ice a Cake ja How to make a Watercolor Cake.

No! Sitten varsinaiseen leipomishommaan! Jos se ei vielä tullut selväksi, niin kerrataan vielä: en ole koskaan aikaisemmin leiponut kerroskakkuja, joten kaikki oli uutta ja ihmeellistä. En voi varmaan tarpeeksi korostaa sitä, kuinka aloittelija olen tällä aihealueella 😀 Kun asian sanoo näin, niin tuntuu ihan hullulta edes ajatella, että leipoisin itse oman hääkakkuni. Mutta harjoituskakkujahan voi tehdä ilman taka-ajatuksia!

Mukanani oli kotimme pienin vuoka, joka sekin on halkaisijaltaan melko suuri, 24 senttiä. Ensimmäisen kakkupohjan leivottuani tajusin sen olevan sen verran ohut, etten uskaltaisi leikata sitä puoliksi. Siispä leivoin toisen samanlaisen kakkupohjan, ja päätin laittaa täytteet poikkeuksellisesti pohjien väliin. Pohjat sekä täytteet olivat nopeat ja helpot tehdä, eniten aikaa vei pohjien valmistuminen uunissa. Etenkin vadelmatäyte oli todella vetelää, joten laitoin ensimmäisen pohjan päälle jämäkämmän lime-valkosuklaatäytteen, ja sen päälle vadelmatäytteen niin, että pursotin ensin reunat voikreemillä. Valkosuklaatäyte olisi myös kaivannut voikreemiä reunoille, sen tajusin vasta myöhemmin, sillä voikreemi ei oikein tahtonut kiinnittyä siihen.

Voikreemin tekemisestä opin hirveästi jo ensimmäisessä testikakussa! Ylläolevasta kuvasta näkyy, miten tehokas vatkaus vaalentaa voikreemiä. Kuorrutteista alempi on ensimmäisen satsin kreemi, joka oli liian keltainen, ja sekoitettuani siihen violettia pastaväriä, sävy muuttui enemmän persikkaiseksi, muttei kuitenkaan valkoiseksi. Toisessa satsissa käytin enemmän tehoja voikreemin vaahdottamiseen ja lisäsin supervalkoista jauhetta, jolloin sävynkin lopputulos oli mielestäni huomattavasti parempi.

Voikreemin tasainen levitys onnistui levityslastoilla (alla vasemmalla), ja sileämmän pinnan vedin japaninlastoilla (oikealla). Kakku ei ollut viivasuora, mutta olin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka tasaisen pinnan kuorrutteeseen sai tehtyä lastojen avulla!

Kaikki vaiheet etenivät oikeastaan melko hyvin kakun koristeluun asti. Ensikertalaisena oli vaikeaa arvioida määriä, joten pari kertaa hurautettiin kauppaan hakemaan lisää tomusokeria tai voita… Ensi kerralla etukäteisarviointi sujuu varmasti realistisemmin, kun on kokemusta rikkaampi.

Koristelua jännitin kaikista eniten, sillä maalauksen mennessä pieleen olisi koko kakku pilalla, vaikka valmistelut olisivatkin sujuneet yllättävän kivuttomasti! Ja vaikka kakun koristelu olisi koko homman luovin, ja sitä kautta se ihanin hetki, olisi se myös kaikista riskialtein, sillä oma kädenjälki vaikuttaisi kaikista eniten lopputulokseen. Tuttu tyhjän taulun kammo iski, kun tuijotti värien sekoituksen jälkeen valkoista, sileää kakkupintaa.

Aloitin lisäämällä tummansiniseksi sekä valkoiseksi värjättyjä voikreemiklönttejä kakun alareunaan. Sekoitin sävyt keskenään vetämällä täytteet japaninlastalla ympäri kakkua. Tämän jälkeen lisäsin vaaleita ja tummia kohtia levityslastalla, ja viimeistelin yksityiskohtia siveltimillä. Välillä kreemi alkoi pehmetä, jolloin laitoin sen ja kakun viideksi minuutiksi jääkaappiin jähmettymään, ennen kuin jatkoin koristelua. Näin kakkuun tuli myös kerroksellisuutta. Täytyy sanoa, että alkujännityksestä selvittyäni innostuin todella tästä maalaamisen uudesta ulottuvuudesta leipomisen parissa!

Sinisen sävy jäi todella puhtaaksi, vaikka taitoin sitä violetilla. Sisällä keltaisessa valossa kakun sävy oli tummempi ja murretumpi, mutta ulkona huomasi, kuinka intensiivinen sininen oli, vaaleimmat sävyt olivat turkooseja. Ehkä siis sävyjä pitäisi vielä taittaa ja murtaa lisää. Hannukin alkoi innostua hääkakkuideasta nähtyään testikakun lopullisen luomuksen!

No entäs se maku sitten?

Kakku kelpasi monipäiselle raadille oikein hyvin! Suklaakakkupohja ei ollut ollenkaan kuiva, ja pohjien paksuus itse asiassa teki kakusta todella tukevan, eikä se meinannut kipata leikkaamisen yhteydessä. Lime-valkosuklaa- ja vadelmatäytteet toimivat hyvin yhteen, ja suurin osa tykkäsi reunapaloista, joissa oli voikreemikuorrutetta. Aikaisemmin sanoin, etten oikein välitä kerroskakuista, mutta tässä kakussa kohtasivat hyvin pohjien suklainen maku sekä täytteiden juustokakkumaisuus. Jos tästä lähtisi kehittelemään hääkakkuversiota, niin tekisin kakkupohjista hieman ohuemmat ja lisäisin kolmannen kerroksen, jotta saataisiin kakusta korkeampi. Lopullisessa kakussa alempi kakku voisi olla halkaisijaltaan tätä versiota isompi, ja ylempi versio vastaavasti tätä pienempi. Haaveet merellisestä hääkakusta tuntuvat ensimmäisen kokeilun jälkeen paljon konkreettisemmilta, jopa mahdollisilta!

Olisiko tästä ainesta näyttäväksi hääkakuksi?

Leave a Reply