Bar Arthur & juomat

© Luigi Pozzoli from Unsplash

Ruokapostausaiheet alkavat tyrehtyä, joten on aika siirtyä juomiin! 😀

Hääpaikassa on erillinen huone nimeltä Bar Arthur, johon näillä näkymin meille tulee buffet-tyylinen juomatarjoilu. Bar Arthur istuu nimeltään todella hyvin meille, sillä asumme Turun Port Arthurissa. Olenkin jo aikaisemmin ihastellut baarihuoneen massiivisia, tummia kalusteita, joista tulee vähän savuinen 20-luvun salakapakka mieleen. Olen myös intoillut koristeellisesta baaritiskistä, ja miettinyt, että miten sen saisi otettua hyötykäyttöön paremmin.

Mutta aloitetaan perusasioista. Tulemme tarjoamaan häissä alkoholia, pääosin viiniä ja mietoja alkoholijuomia. Meille alkoholi lisää juhlavuuden tuntua, ja luonnollisesti odotamme, että vieraamme osaavat käyttäytyä asiallisesti, mikäli päättävät alkoholia nauttia. Juomiin sisältyvät alkumaljat (kuohuva sekä lehtikuohuva), puna- ja valkoviini, sekä iltaa kohden miedot juomat (siideri, olut ja lonkero). Alkoholittomia vaihtoehtoja ovat mahdollisesti Vichy sekä limpparit. Nämä nyt ainakin alustavina ajatuksina tällä hetkellä.

Yksi iso kysymys on tuntunut olevan se, että hankimmeko vähemmän kauniita viinitonkkia vai pöytiin tarjoiltavia pulloja? Pitkään olin pullojen kannalla, sillä olisivathan pöytiin tarjoillut pullot paljon hienostuneempi ja juhlallisempi osa pöytäkattausta. Hääblogeja selaillessani törmäsin kuitenkin muutamiin kertomuksiin siitä, kuinka avattuja pulloja on valutettu tolkuton määrä alas viemäristä häiden seuraavana päivänä. Ei kiva. Hanapakkaukset ovat myös litrahinnaltaan halvempia, vaikkakin auttamattoman tökerön näköisiä 😀 Onneksi tylsää ulkonäköä voi kuorruttaa astetta tyylikkäämmillä viinilaatikkotelineillä (eng. wine nook tai box wine dispenser), joista yleisin Suomessa näkemäni taitaa olla tuo kuvissa vasemmalla edustava 4Living-kokoelman valkoinen puulaatikkoteline valmiilla, vaihdettavilla tekstikylteillä.

Tölkkijuomia olen usein nähnyt tarjottavan sinkki- tai peltivadeissa, joita saa näppärästi eri juhlatarvikevuokraamoista. Tölkit vateihin ja jäitä päälle, niin näillä saa varmasti näyttävän esillepanon. Kuluneet sinkkipinnat ovat omaan mieleen vähän liian rustiikkisia, mutta kiiltävät sinkki-coolerit voisivat hyvin toimia meidänkin kohdalla.

Erilaiset makuvedet tuntuvat olevan muodissa, kun niistä löytää paljon materiaalia Pinterestin ja hääjulkaisujen kautta. Kesäiseen tunnelmaan makuvedet sopisivatkin hyvin alkoholittomaksi vaihtoehdoksi. Mutta menevätkö tällaiset kaupaksi suomalaisille juhlavieraille viinien, siiderien ja limpparien ohella? Tai voisiko limpparien rinnalla olla esimerkiksi yksi makuvesivaihtoehto vaikkapa mansikoilla tai mustikoilla?

© Krista Fox Photography, planning © Ruby Refined Events, featured on Elegant Wedding

Syvimmissä haaveissani häiden juomissa edustaisi aasialaisuus, jonka vaikutus näkyy myös häämenussa. Rakastan aasialaista kuplateetä Bobaa, joten olisi ihanaa saada se osaksi hään erikoisjuomia. Olen kuitenkin tehnyt bobaa muutamiin pienempiin juhliimme, ja huomannut, että se ei sellaisenaan ole suomalaisten makutottumusten hitti, vaan enemminkin vain jännittävä, uusi juttu, jota maistella. Kovin moni ei ole hurahtanut bobaan ensimmäisellä kerralla, vaan ymmärtänyt sen maut vasta pidemmällä aikavälillä. Riskinä siis on, että jos häissä olisi tarjolla tätä ihastuttavaa erikoisjuomaa, saisimme heittää ison osan viemäristä alas, mikä ei ole tietenkään tavoitteena 😀 Ehkäpä joudun siis hautaamaan boba-haaveet tältä erää.

Mutta eiväthän aasialaiset juomat siihen lopu! Mietimme mahdollisuutta hankkia baarimikko, jonka avulla valjastaisimme näyttävän baarikalusteen käyttöön. Baarimikkoa ei kuitenkaan kannata ottaa koko ajaksi, sillä huone on hieman sivussa, ja vieraat tuskin viettävät suurinta osaa ajasta Bar Arthurissa. Jos baarimikko tarjoilisi drinkkejä huoneessa vaikkapa pari tuntia illasta, saisimme iltaohjelmaan erikoisen lisän, mikä taas osaltaan nostaisi kivasti juhlatunnelmaa ja antaisi jotain odotettavaa. Emme kuitenkaan kumpikaan ole hirveitä drinkkihifistelijöitä, joten ammattitaitoisen baarimikon palkkaaminen hieman hirvittää. Baarikaluste on todella näyttävä, mutta ei ollenkaan varusteltu, vesipiste ja jääkaapit puuttuvat, joten drinkkien sekoittelu ja lasien puhtaanapito olisi haastavaa.

Tuskaillessani näitä kysymyksiä lähipiirille, baariajatus otti yllättäen kovastikin tuulta alle, ja tällä hetkellä meillä on häätiimissä jo ensimmäinen vapaaehtoinen baarimikon hommiin ♥ Tämä sai ajatukset rullaamaan vähän eri suuntiin. Mitä jos drinkit olisivatkin yksinkertaisempia ja kuitenkin meidän näköisiä? Olen haaveillut mahdollisuudesta tarjota sojua, korealaista makeaa riisiviinaa juhlissa, mutta ajatus sojupulloista pöydissä tai juomabuffetissa tuntuu hassulta, sillä tuskin kaikki vieraat haluavat juoda sojua. Lisäksi ongelmana on, että moni varmaan haluaisi ensin tietää tarkemmin drinkistä. Tästä saimmekin inspiraation sijoittaa soju baarimikon tarjoiltavaksi. Baarimikko voi esitellä drinkkiä ja kaataa shotin vieraan omaan shottilasiin tai kertakäyttömukiin. Samalla säästytään useammalta puolivajaalta pullolta, kun baarimikko tarjoilee pullon yksi kerrallaan, eikä käy sitä, että joku nappaa itselleen kokonaisen pullon vahingossa!

© Eiliv-Sonas Aceron from Unsplash

Toinen meille ennestään tuttu ja lähipiirissä suosiota saanut drinkki on japanilainen, makea umeshu-niminen luumulikööri, johon olemme sekoittaneet punertavaa Russschian Tonicia. Tämä on täydellinen iltadrinkki kesään, sekä tietenkin superhelppoa tehdä! Luulenpa siis, että tästä tulee baarimikon toinen bravuuri iltaohjelmaan. Alkosta saa tilattua sekä sojua että umeshua, umeshulle on sekä kartonkitölkki- että lasipullovaihtoehtoja. Tietenkin hinnat ovat korkeita, joten pitää tutkia mahdollisuutta tilata näitä erikoisjuomia ulkomailta. Etelä-Korean sojuvalikoima on huikea, makuja löytyy persikasta verigreippiin tavallisen sojun ohella.

Olemme kerran tehneet ajoreissun Viron läpi Riikaan, ja silloin muistan meidän nähneen ison alkoholimyymälän pihan täynnä suomalaisia autoja Latvian puolella Latvia-Viron rajalla. Monet olivat kurvanneet paikalle matkailuautoilla ja -vaunuilla, ja tuntui ihan hämmentävältä nähdä niin paljon suomalaisia samassa paikassa ulkomailla. Tietenkin meidänkin oli pakko pysähtyä katsomaan tätä nähtävyyttä, vaikka tuntui naurettavalta seisoa pitkissä kassajonoissa yhden viinipullon kanssa 😀

Nyt häiden lähestyessä olemme kaavailleet juomanhakureissua Latviaan ensi vuoden kesälle. Mutta samalla olisi ihanaa pysähtyä johonkin nauttimaan maisemista, matkalla on nimittäin todella ihastuttavia kansallispuistolaaksoja sekä vanhoja linnoja, joissa viettäisin mielelläni päivän jos toisenkin. Esimerkiksi Latvian Valmieran lähellä on monia upeita retkeilykohteita pienellekin budjetille. Voisiko juomanhakureissuun yhdistää pienen pysähdyksen ennen häävalmistelujen kiireisempiä viikkoja? En ole myöskään ollenkaan tutkinut sitä, löytyykö tällaisista latvialaisista liikkeistä etukäteen tietoa heidän tuotteistaan, jotta voisimme valita haluamamme viinit ennen paikan päälle pelmahtamista.

Tähän loppuun vielä markkinointikuva Valmierasta matkakuumeen polttelua huojentamaan (tai pahentamaan) 😀 Jos on kokemuksia juomien ostosta Latvian kautta, niin vinkit ovat tervetulleita!

© EnterGauja

One thought on “Bar Arthur & juomat

Leave a Reply