Tilasuunnittelijan vinkit hääpaikan etsintään – part 2

Kerroin aikaisemmin tilasuunnittelijan vinkkejä hääpaikkojen etsimiseen ja vertailuun. Tässä postauksessa jatkan saman teeman parissa keskittyen lempiaiheeseeni eli hääpaikkavierailuihin!

Hääpaikkoihin tutustuminen

Hääpaikkoihin tutustuminen on koko juhlatilan hakuprosessin kutkuttavin vaihe! Me vierailimme paikoissa helmikuun aikana, jolloin sesonki oli hiljaisempaa ja viikonloppuvierailutkin onnistuivat lyhyellä varoitusajalla kaikissa kohteissa. Valotilanne oli vuodenajan takia tietenkin erilainen, mutta onneksi valitussa hääpaikassa toimii kesäkahvila, joten ehdimme tutkia tiloja varmaan kyllästymiseen asti!

Hääpaikkavierailulla kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

Ensivaikutelma

Miettikää tunnelmaa jo matkalla juhlapaikalle. Millainen maisema johdattaa teidät ja vieraat juhliin? Onko reitti helppo tai selkeästi opastettavissa tiekyltein? Miten parkkipaikka sijoittuu juhlapaikkaan nähden? Itse tykkään siitä, että parkkipaikka ei ole suoraan hääpaikan kyljessä, vaan kainosti hieman sivussa. Miten paikka avautuu, kun kävelette sitä kohti? Alatteko hymyillä innostuksesta, vai mietittekö että hetkinen, mikäs se onkaan näistä taloista? Onko hääpaikka kaunis, kun menette sitä kohti, vai avautuuko se kunnolla vasta nurkan takana? Näyttävyyttä ja juhlallisuutta voi aina lisätä koristelulla, mutta mitä enemmän juhlatunnelmaa paikka itsessään jo tekee, sitä helpommalla pääsette koristeluvaiheessa. Kiinnittäkää huomiota omiin ajatuksiinne myös astuessanne sisälle hääpaikkaan: tiedättekö mihin kannattaa seuraavaksi kulkea? Onko ruokasali ja vessat helppo löytää? Hajaantuvatko vieraat hääpaikan eri huoneisiin vai onko heillä luontainen tila, jossa seurustella?

© Hilja Mustonen Photography
Tämä ihanuus kuvattu Villa Bella Vistassa, tulevassa hääpaikassamme

Valo

Hyvä valo voi korvata huonon valaistuksen ja toisinpäin. Omat mieltymykset vaikuttavat siihen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota: Pidättekö kirkkaasta auringonvalosta vai haetteko enemmän tunnelmallista ja hämyisää juhlatilaa? Nämä mielessä pitäen voi tarkastella sitä, miten valo asettuu juhlapaikkaan sekä ulkona että sisällä.

Suomessa valo liikkuu ja käyttäytyy eri tavoin eri vuodenaikoina. Kesäisin aurinko kurottelee korkealla, päivät ovat pitkiä, valo on suoraa ja kirkasta, häikäisevää ja paahtavaa. Kuvittele kuuman kesän puutarhajuhlat suoraan auringon alla. Talvisin aurinko taas huitelee matalalla ja päivät ovat lyhyitä, valon sävy vaihtelee harmaasta siniseen ja iltaisin lämpimiin sävyihin, päivät ovat usein pilvisiä, jolloin maahan siivilöityvä valo on pehmeää ja unenomaista. Hääpaikalla valon asettuminen sisätiloihin riippuu auringon liikkeistä hääpaikkaan nähden. Mihin suuntaan juhlatilan ikkunat ovat, pääseekö valo esteettömästi sisään? Miten valotilanteet muuttuvat iltaa kohti, kun aurinko laskee ja väri muuttuu hehkuvammaksi?

© Miira Vehviläinen Photography
Kirkkonummella sijaitsevassa Oitbacka Gårdissa on lumoava talvipuutarharakennus Orangeri, jossa korkeat ikkunat päästävät luonnonvalon sisään.

Valaistus

Valo ja valaistus asettavat juhlien tunnelman. Jakautuuko valo tasaisesti? Onko huoneissa perinteisesti aina yksi iso koristevalaisin keskellä tilaa vai löytyykö eri valaisintyyppejä? Onko tiloissa vaalea pintaa, joka heijastaa hyvin valoa? Hyvän valaistuksen tunnistaa siitä, että tilasta löytyy taustavaloa, joka valaisee huonetta itsessään, kohdevaloa, joka korostaa huoneessa tiettyjä kiintopisteitä, sekä sisustuksellisia koristevalaisimia. Valaistukseen ei useinkaan olla panostettu tiloissa, joten valitettavasti täydellisesti valaistua unelmatilaa voi olla haastava löytää.

Valaistustilannetta voi yrittää parantaa vuokraamalla tilaan lisää valaisimia juhlaa varten, ei siis pelkästään lipputankovaloja tai muita koristevalaisimia, vaan myös esimerkiksi epäsuoraa valoa, joka pesee valolla seinän pinnan (eng. wall washer). Voi lisäksi miettiä mahdollisuutta ottaa valotilanne osaksi häiden suunnittelua esimerkiksi järjestämällä tunnelmalliset häät hämärään tilaan tai maksimoida valoisuus pitämällä häät kesäiseen aikaan, jolloin luonnonvaloa on enemmän saatavilla. Talviseen vuodenaikaan juhlatilan valaistus nousee tärkeään osaan, ja parhaimmillaan tila voi tuntua tunnelmalliselta, lämpimältä ja kutsuvalta harmaata kaamosta vasten. Kiinnitä talvihäissä huomiota siihen, että valoa on sisätiloissa riittävästi, sillä juhlien valoaste on tuolloin vahvasti riippuvainen tilan valaistuksesta.

© Suomenlinna
Tenalji von Fersen on malliesimekki siitä, miten epäsuoralla valolla ollaan korostettu tilan kauniita rakenteita ja tuotu valon tuntu hämärään sisätilaan.

Ilmastointi

Et halua hikoilla tai kylmettyä hääpäivänä, joten kysy ilmastoinnista. Tuleeko tilassa kesäisin kuuma? Onnistuuko tilan lämmitys kylmänä talvipäivänä? Jos juhlatila on melko pieni, ja tiedät vieraita tulevan paljon, hyvä ilmanvaihto on tärkeässä roolissa teidän ja vieraiden viihtyvyyden kannalta. Ilmanvaihto ei saa myöskään olla liian kovalla. Oletko koskaan osallistunut kesäjuhliin ihanan kevyessä kesämekossa, ja tärissyt viileissä sisätiloissa, kun ilmastointi huutaa hoosiannaa? Ei kiva!

Akustiikka

Äänet on usein se asia, jota ei tule miettineeksi tilaa etsiessä, mutta joka on hyvin vahvasti läsnä hääpäivänä. Kuvittele hetkeksi vieraasi juhlasaliin. Puheensorinaa, huudahduksia ja naurua, ovatko ystäväsi tai sukulaisesi kenties juttelevaa, hieman äänekästäkin sorttia? Onko vieraissa lapsia, jotka todennäköisesti kiljahtelevat, huutavat ja metelöivät innostavan leikin tuoksinnassa? Haarukoiden kilahtelua, lasien kilistelyä, joku pitää puheen ja odottaa hiljaisuutta. Kaikki nämä ovat elämän ja etenkin juhlien ääniä, eikä niitä ole tarkoituskaan vaimentaa juhlapäiväksi.

Kovista pinnoista äänet kimpoavat ja pomppivat ympäri huonetta niin, että on puhuttava kovempaa, jotta vieruskaveri kuulee lopun vitsistäsi. Onko tuttu tilanne? Kolmiulotteiset pinnat hajottavat äänen suuntaa, tekstiilit ja akustiikkalevyt vaimentavat sitä. Puu vastaanottaa äänen pehmeämmin kuin metallipinnat. Tilaan voi tuoda lisää tekstiilejä ja koristeita seinille ja kattoon, mikä lisää äänen hajoamista. Akustiikkaa helpottaa myös se, jos juhlavieraat istuvat pienemmissä tiloissa tai jaetuissa saleissa, jolloin äänimassa jakautuu pienempiin osiin.

Esteettömyys

Onko juhlatilassa paljon portaita tai ahtaita vaikeakulkuisia reittejä? Korkeita kynnyksiä? Todella hämärää? Näitä kysymyksiä kannattaa peilata teidän sekä juhlavieraiden tarpeisiin. Jyrkät rappuset, kynnykset ja ahtaat käytävät voivat olla haastavia etenkin ikääntyneille, mutta myös morsiamen pitkälle laahukselle ja korkokengille. Jos unelmiesi juhlatilassa on jyrkät rappuset toiseen kerrokseen, voit miettiä niiden käytön minimointia: voiko ohjelman järjestää niin, että rappusia ei ole pakko kulkea tai ne on kuljettava vain kerran edestakaisin häiden aikana?

Jos juhliin on tulossa lapsia, on hyvä varmistaa, että heillä on tilaa leikkiä ja juosta sisällä tai ulkona. Onko tilassa tarpeeksi vessoja, ja onko vähintään yksi lähellä ruokailua helposti saavutettavissa? Usein vessat sijaitsevat pääsalin vieressä aulassa tai nurkan takana, jolloin taataan myös hieman yksityisyyttä. Kukaan ei halua syödä juhla-ateriaa, kun vessan ovi avautuu ja sulkeutuu korvan juuressa!

Villa Pähkinämäessä pöytärivien välissä on runsaasti tilaa, mikä helpottaa kulkemista.

Esteettömyyttä kannattaa miettiä etenkin salissa. Miten pöydät on aseteltu? Pitkät pöytäjonot ohjaavat ja pakottavat vieraat kulkemaan tiettyjä reittejä, jolloin on hyvä huomioitava riittävä tila sekä istuville että käveleville vieraille pöytien ja seinien välissä. Pyöreät pöydät tekevät kulkemisesta orgaanisempaa, mutta ne myös vievät paljon tilaa ja vaativat hyvää akustiikkaa, jotta pöydässä keskustelu sujuisi mielekkäästi eikä tarvitse huutaa vastakkaiselle istujalle. Isojen pyöreiden pöytien keskiö usein kaipaa jotain näyttävää koristetta täyttämään tyhjyyttä. Onko kulku mahdolliseen erilliseen buffet-huoneeseen sujuva? Jos häissänne pidetään puheita tai esiintyy bändi, voit jo valmiiksi etsiä heille sopivaa paikkaa, josta vieraat näkevät ohjelman helposti.

Sisustus

Juhlatilan ulkonäkö asettaa raamit sille, millainen häiden visuaalinen tunnelma on. Sisustusta voi hyödyntää tai peitellä riippuen siitä, millaista teemaa haette ja mitä haluatte korostaa. Hyödyllisintä on tietenkin, että tila antaisi juhliinne sopivat raamit, ja siinä toivelista on suureksi avuksi. Koristelulla ja taitavalla suunnittelulla moni tila on mahdollista muuttaa upeaksi hääpaikaksi, joten tartu rohkeasti haasteeseen, jos tila on täydellinen, mutta sisustus tökkii, ja olet valmis käyttämään aikaa asian korjaamiseen!

© Samantha Gades from Unsplash

Luota omaan intuitioon ja fiilikseen, kun tutustutte hääpaikkaan! Mikään paikka ei ole täydellinen, mutta tilan heikkoudet ja vahvuudet tiedostamalla voit korostaa ja nostaa esiin niitä ominaisuuksia, jotka tukevat haluamaasi tunnelmaa, ja suunnittelulla parantaa tai piilottaa tilan kompastuskiviä. Kun tila on klaarattu, voitte huoletta paneutua koristeluun, ruokaan, ohjelmaan ja muuhun hääsuunnitteluun! Onnea etsintään!

One thought on “Tilasuunnittelijan vinkit hääpaikan etsintään – part 2

Leave a Reply