Hääkutsuetiketti

© Cinematic Imagery from Unsplash

Onko olemassa hääkutsuetikettiä? Nyt kaipailisin sellaista!

Meillä molemmilla on reilunkokoinen pataljoona sukulaisia suurperheineen, sekä toinen samanmoinen ystäviä, ja tulemme kutsumaan häihin molempia. Jos kutsuisimme kaikki läheiset, niin helposti saataisiin rikki 200 vieraan juhlat, minulla ei ole siitä epäilystäkään. Nyt kuitenkin paikkaan mahtuu vain 80 henkilöä, me siis mukaan lukien. Ajatuksena tämä on meille mieluinen, koska emme toivo mitään hallikonferenssia, vaan haluaisimme, että tietynlainen intiimiys ja yhteisöllisyys tulisi osaksi hääpäivän tunnelmaa. 80 hengen kemuissa uskomme tämän onnistuvan.

Rajan piirtäminen kutsuttavien ja ei-kutsuttavien välille on hiostavaa. Keiden kanssa kutsuvaan myös avec tai muu perhe? Jos kyseessä on suurperhe, niin kutsutaanko vain osa vai kaikki?

© Markus Winkler from Unsplash

Vaikka kutsuukin osan, niin varmasti kaikki kutsutut eivät pääse. Useimmissa lähteissä arvioidaan, että tavallisesti noin 10% peruu osallistumisensa. Voisi siis olettaa, että 8 henkilöä peruu tulonsa, eli voimme miettiä valmiiksi noin 10 muutakin kutsuttavaa ns. varalle. Lista ylipäätään on joustava joka suuntaan, koska vuoden aikana tilanteet muuttuvat: saatamme ystävystyä uusien, ihanien ihmisten kanssa, lähipiirissä voi tulla eroja, uusia kumppaneita tai lapsia. Lopullisia päätöksiä ei oikeastaan voi tehdä ennen kuin lähempänä kutsun lähettämistä.

Ensimmäiset suuntaviivat on ollut helppo tehdä. Läheiset ystävät, läheiset sukulaiset, heidät, jotka on ehdottomasti saatava juhlimaan päivää meidän kanssa. Vaikeinta on miettiä seuraavia askeleita. Helposti syntyy lumipalloefektejä. Jos kutsutaan tämä, niin voisi kutsua tuonkin, ja sitten kyllä olisi hyvä kutsua tämä kolmaskin… Yhtäkkiä listalla onkin taas sata nimeä. Miten tässä näin kävi?

Meillä on muutamia periaatteita kutsuttaville vieraille. Ensinnäkin, molempien pitää tuntea kutsuttavat vieraat. Olen aika lailla tavannut Hannun lähimmät ystävät ja kaverit, mutta itselläni on paljon kavereita, joihin Hannu ei ole juurikaan tutustunut, vaan vietämme aikaa yleensä vain kavereiden kesken. Tämä on mielestäni erittäin hyvä linjaus, koska kyseessä on meidän päivä ja meidän juhla. Olisi inhottavaa, että alussa olisi esittelykierros: “Niin, tässä on tämä ystäväni ja hänen poikaystävänsä…” Ja jos ystävissäni on joku, jonka ehdottomasti haluan kutsua häihin, niin vielä on hyvin vuosi aikaa järjestää tapaamisia tilanteen korjaamiseksi!

Meillä on myös useampia ystäviä, joiden kanssa olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä, pariskuntana. Voisi siis sanoa, että he ovat meidän yhteisiä ystäviä. Nämä läheiset haluamme etenkin kutsua juhlapäivän viettoon.

© Andreas Rønningen from Unsplash

On vaikeaa vastata, kun tulee vihjailuja, että koskas se kutsu tulee tai jään odottamaan kutsua. Etenkin, jos kyselijä on kutsumisen harmaalla alueella tai varsinkin, jos tiedän jo, että emme aio lähettää hänelle kutsua. Miten tällaisiin kyselyihin tulisi vastata? Saako tällaista edes kysyä? Miksei kouluissa opeteta mitään hääkutsuista?!

Saako omista häistä puhua, jos ei aio kutsua kuuntelijaa? Jos omista häistä puhuu, tulkitaanko se vihjeenä mahdollisesta kutsusta? Pitäisikö hääsuunnitelmista pysyä hiljaa, ja vastata ympäripyöreästi tai vältellen, jos mahdollinen ei-kutsuttava kyselee suunnitelmien etenemisestä? Itselle on ainakin vaikeaa olla puhumatta häistä, kun ne pyörivät mielessä tällä hetkellä jatkuvasti.

Auttakaa tulevaa morsianta!

5 thoughts on “Hääkutsuetiketti

 1. Voi ei, onpa mälsää että ihmiset vihjailevat tulevasta kutsusta, itse en ainakaan uskaltaisi olettaa kutsua! (Poislukien tyyliin oma sisko). Onpa outoa kysellä sellaista, mutta noita kyllä kuulee. Me päätimme vieraslistan aika alkuvaiheessa, joten sen jälkeen jos puhuin jollekin kaverille häistä, pystyin suoraankin viittaamaan että ovat tervetulleita. Tai sitten toisaalta puhunut sellaisille jotka eivät oletakaan kutsua (kuten työkaverit). Mutta hyvin voi mielestäni puhua, etenkin jos toinen ottaa puheeksi ja on aidon kiinnostunut.

  1. Niinpä! On tietysti ihanaa, että niin moni on kiinnostunut hääjuhlista ja haluaisi osallistua, mutta kun kaikkia ei voi millään kutsua! Täällä painiskellaan vielä alustavan listan kanssa, mutta uskon että vuodenvaihteeseen mennessä alkaa olla homma selvillä 🤞 Tosi moni ystävä on myös suoraan sanonut, että ei pahastu jos ei saa kutsua, vaikka mielellään osallistuu juhlaan. Siitä tulee juhlan järjestäjänä hyvä fiilis, kun muut ovat ymmärtäväisiä asian suhteen ❤️

 2. Me kutsuttiin häihin sellaiset jotka todella haluttiin häihin ja jotka molemmat tunsi. ei haluttu että kummallekkaan tulisi sellaista tilannetta että vieraana on joku jonka nimeä ei tiedä. meidän kohdalla tämä sääntö karsi kaikki sukulaiset (poislukien isovanhemmat, vanhemmat ja sisarukset perheineen) koska ei olla seurustelun aikana oltu missään tekemisissä tai tavattu vain kerran ohimennen.
  häät ovat kalliit juhlat eikä hääparin pitäisi tarvita tuntea huonoa omaatuntoa jos joku kummin kaiman ex jää kutsumatta. myös on syytä olettaa että jokainen ymmärtää hääkutsun olevan kunnia eikä oletusarvo.
  meidän häihin muuten kutsuttiin myös 80 ja kaikki kutsutut tuli, ei siis tarvittu varasijoja vaikka niitäkin oli. toki meidän häät oli talvella jolloin on yleensä vähemmän menoa.

  summasummarum. kutsukaa ne ketkä todella haluatte häihinne ja heittäkää vesilinnulla jos joku kiukuttelee siitä että jäi ilman kutsua.

  1. Se on kyllä totta, että varasijojen varaan ei parane hirveästi laskea, jos kaikki kutsutut pääsevätkin paikalle! Ja meillä on myös noita sukulaisia, joita ei ole kumpikaan tavannut kuin kerran, joten tottakai tärkeämmällä sijalla ovat sitten ne, joiden kanssa vietämme yhdessä aikaa 😊 Kiitos rohkaisusta! ❤️

Leave a Reply