Hääjuhla luodaan yhdessä

©  Ami K

Olen saanut suunnitella häitä rauhassa, päähäni lasketuilla jättimäisilla häähömppälaseilla. Olen rakastanut sitä, että kaikki hääjuhlaan liittyvä suunnittelu on ollut positiivista, innokasta ja rakkaudentäyteistä. Olen toden teolla upottanut itseni sinne pumpuliseen höttöpilveen, enkä muuten ole tulossa sieltä pois vähään aikaan!

Suunnittelu Hannun kanssa on sujunut hyvässä hengessä. En oikein itsekään tiedä, miksi vähän jännitin sitä kuinka tämä uusi, yhteinen projektimme lähtee käyntiin, koska olemme molemmat rauhallisia ja ratkaisukeskeisiä ihmisiä. Hääjuhla on niin henkilökohtainen ja tärkeä tapahtuma, että ehkä jotenkin tajuamattani pelkäsin, että salaiset groomzillat ja bridezillat syttyvät sillä sekunnilla, kun hääsuunnittelun esiriput nousevat! Mutta, kas kummaa, arkemme on pysynyt päällisin puolin samanlaisena, olemme vain saaneet ihanan, yhteisen odottamisen aiheen. Tasapaino on toistaiseksi ollut hyvä: kumpikin tekee päätöksiä ja kertoo rohkeasti omat mielipiteensä kuitenkin antaen tilaa keskustelulle. Kiinnostuksenkohteemme myös jakautuvat luonnollisesti niin, että Hannu on painottunut enemmän käytännön järjestelyihin, ohjelmaan ja musiikkiin, kun itse taas tykkään puntaroida visuaalisia elementtejä, ruokaa ja tunnelmaa. Minä muistutan Hannua hoidettavista asioista, ja Hannu muistuttaa minua pysymään budjetissa! Täydellistä!

©  Annie Gray from Unsplash

Kun puhun hääjuhlasta töissä, lähipiirille, kavereille, missä vaan oikeastaan, pursuan intoa ja samoja vaaleanpunaisia unelmia. Vastaanotto on aina ollut yhtä positiivinen, poikkeuksettoman iloinen ja innostunut! Kuitenkin alan ymmärtää myös sen, että välttämättä hääjuhla ei ole kaikille pelkästään ylitsevuotavan ihastuttava asia, vaan siinä on myös muita puolia, joita en paksujen linssieni läpi välttämättä tule havainneeksi.

Hääjuhla itsessään on tyypillisesti iso, sosiaalinen tapahtuma, jossa jotkut vieraistamme eivät välttämättä tunne melkein ketään muuta kuin meidät! Toki tällaisia tilanteita olemme Hannun kanssa pyrkineet huomioimaan jo etukäteen vieraslistaa alustavasti pohtiessa, mutta väistämättä jotkut meille rakkaat ihmiset ovat viettäneet aikaa nimenomaan meidän kanssa, eivätkä tutustuneet muuhun lähipiiriimme. Ja tietenkin haluamme kutsua häihin ensisijaisesti he, joiden kanssa yhteisiä hetkiä olemme viettäneet! Vieraan tutustumista muihin juhlavieraisiin voimme tukea erilaisilla esittelyillä tai tutustumisleikeillä, ohjelmalla ja yleisesti rentoa tunnelmaa luomalla. Eli uusiin ihmisiin tutustumisen jännitystä voi lieventää, mutta ei kokonaan poistaa. On myös muistettava, että kaikki ei ole meistä kiinni, vaan vieraalla voi silti olla kurjaa, vaikka tekisimme kaikkemme hänen viihtymisensä hyväksi. Noniin, nyt tämä alkaa olla jo toisen postauksen aihe, joten en jatka tästä aiheesta enempää.

Jos tulee jotain vinkkejä mieleen siitä, kuinka tukea ujompienkin vieraiden viihtymistä häissä, niin kuulen mielelläni neuvoja!

Olemme halunneet helpottaa juhlista aiheutuvaa taloudellista kuormaa tarjoamalla ruoan ja juoman sekä valitsemalla hääpaikan, jonne pääsee julkisilla ja josta pääsee helposti Turun keskustaan vapaasti valitsemaansa majoituspaikkaan (Turusta löytyy majoitustiloja melkein jokaiselle budjetille). Kuitenkaan ei voi kieltää sitä, etteikö häävieraalle tulisi vielä tästä kaikesta huolimatta maksettavaksi erinäisiä lisäkuluja. Matkat ja majoitus kustannetaan omasta pussista, ruokailut ennen ja jälkeen hääjuhlan, juhlapukeutumiseen liittyvät menot ja mahdollinen häälahja, jos sitä on toivottu. En nyt tietenkään tarkoita sitäkään, että hääparin odotettaisiin maksavan kaikki juhliin liittyvät viulut, mutta on ollut itselle hyvä tiedostaa se, että hääjuhlaan osallistuminen edellyttää taloudellista panostusta niin hääparilta kuin häävierailta. On meille kunnia kutsua joku juhlimaan tärkeää päivää kanssamme, ja toivomme, että kutsuttu vieras on myös imarreltu siitä, että hänet kutsutaan, sillä ison juhlan järjestäminen vaatii aikaa, vaivaa ja etenkin rahaa. Toisaalta on hyvä arvostaa sitä, jos kutsuttu vieras voi panostaa hääpäivän juhlaamme. Ja ymmärtää myös niissä tapauksissa, jos vieras ei pysty taloudellisista tai muista syistä osallistumaan.

Ehkä hääjuhla onkin siis kahden kauppa: me kutsumme vieraan juhlaan, vieras osallistuu. Molempien panostusta vaaditaan, niin taloudellista kuin henkistäkin. Juhlat ovat kuitenkin loppujen lopuksi aina yhteinen, yhteisöllinen tapahtuma, ja niiden kokonaistunnelma muodostuu juhlavieraiden yksittäisistä tunnetiloista ja mielialoista.

Ja juurikin se tekee juhlasta niin persoonallisen ja omanlaisensa. Juhla on kokemus, jonka luomme kaikki yhdessä, toinen toisillemme. Toivon, että muisto meidän juhlistamme lämmittää meitä ja vieraita vielä pitkälle tulevaisuuteen, ja toivon, että näitä juhlia pääsemme muistelemaan samojen ihmisten kanssa vielä vuosien ja vuosikymmenienkin päästä ♡

Leave a Reply