Odotusten ristiaallokko

© Rachel Claire on Pexels

Lähipiiri on herännyt siihen, että juhlat ovat oikeasti tapahtumassa, mikä on sytyttänyt toiveiden ja ideoiden ehtymättömän virran. Jokainen haluaa olla mukana luomassa juhlasta ikimuistoista, ja se jo itsessään kertoo kuinka tärkeästä juhlasta on kyse. Kun sanotaan hääjuhlat, jokaisella vieraalla on omanlaisensa mielikuva juhlasta, sen rituaaleista ja kulusta.

En ole kovin kokenut häähömpöttäjä. Olen osallistunut kuuteen hääjuhlaan, sukulaisten ja ystävien, todistanut niin perinteisiä kuin modernejakin versioita häistä. Koska meillä ei ole kovin juurtuneita ajatuksia siitä, mitä juhliin kuuluu tai mitä niissä pitäisi tai ei pitäisi olla, olemme alusta asti pitäneet sitä itsestään selvänä, että teemme juhlasta juuri sellaisen kuin haluamme. Näin varmasti ajattelee jokainen hääpari suunnittelun alussa. Olisihan se järjetöntä maksaa ja emännöidä juhlia, joihin emme itse olisi tyytyväisiä!

Oma tahto saattaa kuitenkin törmätä muiden odotuksiin tai toiveisiin. Teemme helposti oletuksia tulevista häistä sen perusteella, millaisia juhlia olemme aikaisemmin kokeneet. Äkkiä morsiuspari löytääkin itsensä omien ajatusten ja häävieraiden odotusten ristiaallokosta, eikä luoviminen välttämättä ole niin helppoa ja vaivatonta, kuin mitä aluksi ajatteli.

Olen varma, että lähes poikkeuksetta morsiusparin ajatukset häistä joutuvat törmäyskurssille yhden tai useamman häävieraan kanssa. Joillekin vieraille voi tulla yllätyksenä, jopa järkytyksenä se, että juhla ei menekään niin kuin he olivat ajatelleet. Vedotaan innostukseen, oikeuksiin, perinteisiin, häätapoihin tai niiden kunnioittamiseen.

Meidän häissä on kohdistunut eniten odotuksia kutsuttaviin vieraisiin, perinteisiin, ohjelmaan, vihkimiseen ja hääpäivän runkoon. Olemme jättäneet vieraslistan ulkopuolelle ystäviä, häävieraiden kumppaneita, sukulaisia ja työkavereita. Olemme hillinneet innokkaita häävieraita kirjoittamasta maljapuheita, koska haluamme pitää puheet minimissä. Joidenkin syvään juurtuneiden hääperinteiden poisjättäminen on ollut etenkin vanhemman sukupolven häävieraille kova pala. Kirjoitan myöhemmin hääperinteistä oman postauksensa, jossa kerron lisää siitä, mitä perinteitä aiomme ottaa osaksi juhlaa ja mitä emme.

Photo © Cottonbro on Pexels

Olen ollut häkeltynyt siitä, kuinka monelle vieraalle päädymme erikseen avaamaan sitä, millaisen juhlan me haluamme. Toisaalta, kuinka muuten koskaan pääsisimme samalle sivulle? Avoin kommunikointi on väylä siihen, että vieras ymmärtää meidän visiomme. Tuntuuhan se pöljältä käydä läpi samoja ajatuksia uudelleen ja uudelleen, mutta yhteisen juhlan kannalta se on toivottavaa, jopa välttämätöntä.

Häät muuttuvat kulttuurin mukana, mutta ne ovat ennen kaikkea yhteisöllinen tapahtuma. Juhlistus, jonka tarkoituksena on kerätä meille rakkaat läheiset yhteen iloitsemaan avioliitosta. Vaikka häät ovat meidän, ne eivät kuulu pelkästään meille. Ideoinnit ja ehdotukset riemastuttavat ja ilahduttavat. Omien toiveiden tyrkyttäminen morsiusparilta kysymättä tai heitä kuulematta taas ei tuota hyvää mieltä kenellekään.

Jos olet innokas vieras, ja haluat jakaa maailman ihanimmat ajatuksesi morsiusparille, tee se näin: Kerro morsiusparille, että olet saatavilla ja voit auttaa heitä häiden järjestelyissä. Jos haluaisit erityisesti auttaa jossain tietyssä osa-alueessa, voit kertoa missä (esimerkiksi musiikissa, lasten aktiviteeteissa, koristeluissa, ohjelmassa). Jos mielessäsi pyörii jokin polttava aihe, kysy morsiusparilta heidän toiveitaan aiheesta. Esimerkiksi: “Mitä ajatuksia teillä on vihkimisen suhteen?”

Haluaisin ajatella, että erimielisyyksien ja vastalauseiden takana on yhteinen tavoite: ihanat, iloiset häät, joissa juhlistetaan meidän sitoutumistamme. On hyvä seisoa oman tahdon takana ja olla armollinen itselle. Vastuu pettymyksestä on pettyneellä. Kaikkia ei kerta kaikkiaan voi miellyttää, eikä edes kannata. Kuitenkin joskus joustaminen ja läheisten toiveiden kuuleminen antaa itselle paremman mielen – ja juhlasta tulee entistä yhteisöllisempi, kaikkien vieraiden yhteinen juhla. Oikeaa väylää ei ole, mutta luovit varmasti oikeaan suuntaan, jos fiilis tulevista juhlista on hyvä!

Olin kirjoittanut tämän merkinnän jo muutama viikko sitten, ja lykännyt sen julkaisemista viikko toisensa jälkeen. Sattumalta Hashtag Häät kirjoitti samasta aiheesta tekstin, joka herätti hyvää keskustelua hääbloggaajien keskuudessa. Hääbloggaajien verkosto on vertaistukea parhaimmillaan. Näiden keskustelujen myötä tajusin, kuinka tärkeää tästä aiheesta on puhua ja kirjoittaa, ja rohkaistuin jakamaan tekstini teille. Lisään tähän postauksen loppuun muita kirjoituksia samasta aiheesta. Voit myös vinkata minulle postauksesta kommentteihin, niin linkkaan ne mukaan.

Hashtag Häät: Vieraat tekevät juhlan
Matchista Morsian: No pay no say?
Sitten Olen Valmis: Kun häät hävettää
Hääpodi: Häpeä ja paineet

(Listaa päivitetty 19.1.2021)

Jatketaan samaan malliin toisiamme tukien ♡

2 thoughts on “Odotusten ristiaallokko

Leave a Reply