Koevedokset

Jos tilaat kutsut paikalliselta printtaamolta, kannattaa ehdottomasti pyytää heiltä koevedoksia. Printtitalot eivät yleensä laskuta koevedoksen tekemisestä mitään. Koevedoksen avulla näet kutsun livenä, ja voit tehdä korjauksia aineistoon ennen lopullisia tulosteita. Vedos tulee yleensä nopeasti, ehkä päivässä tai kahdessa riippuen sen tyypistä ja monimutkaisuudesta. Kannattaa varata aikaa aineiston muokkaamiseen, kun vedos on käyty läpi. Printtitalo osaa kertoa, paljonko aikaa he tarvitsevat tuotantoon, jos haluat saada kutsut tiettyyn päivään mennessä.

Kutsun speksit printtitalolle olivat seuraavat:

 1. Virallinen hääkutsu, 105 x 210 mm
  • Paperi: 350g Ensocoat 2S
  • Digifoliointi (kulta)
 2. Infolehtinen, 105 x 210 mm
  • Paperi: 300g Keaykolour Recycled Particles Sunshine tai 250g Keaykolour Recycled Chalk
  • Nuuttaus + Stiftaus
 3. Kartta, 105 x 210 mm
  • Paperi: Kuulto (esim. Curious Translucent)
  • Nuuttaus

Nuuttaus tarkoittaa taiveuran tekemistä materiaaliin, jolloin reunat eivät mene rikki taitoksessa. Stiftaus taas tarkoittaa niittaamista, eli sisäkkäiset arkit liitetään yhteen metallihakasilla.

Paperilaatuja pääsee ihmettelemään printtitalolla, heiltä löytyy hyvin myös malleja aiemmin teetetyistä kutsuista. Jokaisella printtaamolla on omat paperitoimittajat, joten kilpailuttaessa kannattaa rohkeasti kertoa omista materiaalitoiveista: paksuus, tekstuurimaisuus/tasaisuus, matta vai kiiltävä, erikoiskäsittelyt. Jos sinulla on jo joku tietty paperi mielessä, niin voit mainita sen nimen, usein printtaajat tuntevat yleisimmät paperivalmistajat ja -laadut.

Virallisen hääkutsun tilasimme suoraan turkulaiselta Prigiltä, sillä digifoliointia ei tee kovin moni printtaamo, ja Prigiltä aikaisemmin tilattu Save the Date -kortti oli todella kauniisti tehty. Turkoosiin taustaan sopi hyvin kultainen metallifoliointi. Hääkutsun koevedokset menivät kerralla nappiin!

Kartan ja hääinfon koevedoksia tilasin Prigin lisäksi turkulaiselta Printteriltä.

Prigin kuultopaperille tehty kartta oli todella kaunis ja hienostuneen läpikuultava, mutta myös hauras ja rikkoutui herkästi taittaessa. Prigin koevedoksessa kokeilimme valkoista lisäväriä, joka nosti kartan lopullista hintaa. Printterin koevedoksessa valkoinen korvattiin tummansinisellä sävyllä. Kuultopaperi oli peittävämpi, mutta myös paksumpi ja kestävämpi, jolloin sitä oli helppo käsitellä.

Infolehtisen koevedos tehtiin Prigillä 350g paksulle Sunshine-paperille, joka oli mielettömän kaunis kultahippuineen. Tykkäsin kartongin sävystä todella paljon, mutta tekstiä oli ehkä hieman vaikea lukea kultahippujen seasta. Printteriltä ei löytynyt Sunshine-paperia, joten korvaavana vaihtoehtona otettiin koevedokseen 250g paksu Chalk, jossa oli myös tekstuurimainen pinta. Chalk-paperi oli kevyempi ja tasaisempi, joten teksti oli luettavampaa ja lehtistä oli mukavampi käännellä, kun sivut eivät olleet niin paksut.

Kun olimme tutkineet koevedokset ja saaneet molemmilta printtitaloilta lopulliset tarjoukset 70 kappaleelle, päädyimme tilaamaan kartat ja infolehtiset Printteriltä.

Toinen vinkkini on siis: kilpailuta, kilpailuta, kilpailuta! Vähintään kahdelta printtitalolta kannattaa kysyä hintaa, mieluiten kolmelta. Koevedosten avulla saa etukäteen tietoa siitä, millainen laatu printtitalolla on. Jos hinta menee kovin alas, se voi myös näkyä lopputuloksessa.

Kun olimme saaneet koevedokset kotiin, tarkistimme, että ne mahtuvat ongelmitta kirjekuoreen. Tämän jälkeen hienosäädin vielä rivistyksiä ja sävyjä, ja tarkistin tekstit miljoonannen kerran. Sitten lähetin materiaalin painoon! Muutaman päivän päästä pääsin hakemaan uunituoreet tulosteet kotiin ♡ Ihanaa!

Leave a Reply