Kun Covid nakertaa toivoa

Viime aikoina koronahuoli on nostanut taas enemmän päätään, ja mieleen hiipinyt epävarmuus. Olemme olleet toiveikkaita sen suhteen, että rokotukset olisi hoidettu kesän loppuun mennessä, jotta voisimme juhlia häitämme suunnitelmien mukaan. Vuodenvaihteessa useampi hääpari siirsi kesän 2021 häitään vuodelle 2022, mutta me olemme halunneet pitää päämme ja juhlia jo tulevana kesänä.

Olen vältellyt kirjoittamasta koronasta liikaa, koska siitä kirjoittaminen on suoraan sanottuna masentavaa ja turhauttavaa. Minä yksilönä en mahda koronalle mitään, joten en halua liikaa vatvoakaan tautitilannetta. Fakta on kuitenkin se, että korona on vaikuttanut häiden suunnitteluun siitä asti, kun se alkoi jyllätä maailmalla.

© Betches Brides on Instagram

Emme ole voineet järjestää tapaamisia häätiimin kanssa niin usein kuin ehkä olisimme halunneet. En ole voinut kutsua kavereita kylään viikonloppuisin katsomaan hääsarjoja ja -elokuvia, puhumaan häistä ja tekemään koristeita. Tapaamisille ei sinänsä häiden suunnittelun näkökulmasta ole tarvettakaan: olemme hyvin aikataulussa ja kaikki etenee omalla painollaan – mutta ajassa ennen häitä se yhdessä tekeminen ja suunnittelu on ollut minulle asia, jota olen odottanut todella paljon! Etäpalaverit, Whatsapp-ryhmät, puhelinkeskustelut ja kahdenkeskiset tapaamiset ystävien kanssa lohduttavat, mutta väistämättä korona on vienyt suunnittelun hyvin vahvasti etäilyyn, mikä ei ollut alkuperäinen toiveemme.

No, ei auta itku ja hammasten kiristys, sanoo äitini. Olemme alkaneet miettiä eri skenaarioita häiden toteutukselle.

Skenaario A on happy-go-lucky-vaihtoehto, eli valtaväestö saadaan rokotettua, koronan ärhäkkä serkku ei riehu Suomessa, ja vieraat voivat huoletta osallistua häihin ♡

Skenaario B on sama kuin tilanne nykyisellään. Eli rajoituksia on, ja ihmiset ovat varuillaan tartuntojen suhteen. Yksityistilaisuuksiin ei ole paikallisia rajoituksia, joten häät voidaan kuitenkin järjestää suunnitelmien mukaisesti. Häät juhlitaan, mutta todennäköisesti pitkämatkalaiset peruuttavat osallistumisensa. Päivän suunnittelussa mietitään erityisesti juhlijoiden turvallisuutta, eli tarjotaan kasvomaskit ja käsidesiä sekä pyydetään huolehtimaan turvaväleistä. Järjestetään etäyhteyshetki vieraille, jotka eivät päässeet osallistumaan. Skenaario B on sikäli haastava, että juhlapaikan koko ei salli kovin mittavia turvavälejä ruokailussa tai hääbändin keikalla. Lisäksi koronatilanteen pelko aiheuttaa huolta ja murhetta niin meille kuin vieraillekin, enkä tiedä, osaako moni vieras nauttia juhlasta täysin rinnoin vai kuluuko koko juhla vain tartuntariskin pelossa.

Skenaario C on juhlien siirto tulevaisuuteen. Menisimme naimisiin elokuussa, vihkiminen tapahtuisi Turun Linnan kirkossa suunnitelmien mukaisesti. Mukaan kutsuttaisiin pienemmän bändin ja valokuvaajan lisäksi enintään 20 hengen juhlajoukko, joka koostuisi lähipiiristä ja häätiimistä. Vihkimisen jälkeen jatkaisimme mahdollisesti ravintolaan syömään. Isot juhlat järjestettäisiin seuraavana vuonna, jolloin vihkimisen sijaan aloittaisimme juhlimisen suoraan juhlapaikalta. Ehkä positiiviset puolet tässä skenaariossa ovat ne, että häiden suunnittelusta tulisi huolettomampaa, voisimme nauttia juhlapaikasta melkein 12 tuntia putkeen, ja saisimme lisäaikaa häihin säästämiseen, jolloin voisimme laittaa kotia juhlia odotellessa. Huonot puolet ovat juhlien viivästyminen sekä se, että vuosi 2022 ei välttämättä ole sen enempää koronavapaa vuosi kuin kaksi aiempaakaan. Pahimmassa tapauksessa olisimme vuonna 2022 edelleen samassa tilanteessa, ellei jopa pahemmassa, kuin nyt.

Skenaario D on kauhuskenaario, joista olemme kuulleet median kautta. Eli vieraat ovat saapuneet kaupunkiin, kakku on kylmässä ja juhlapaikka koristeltu, ja joko hääpäivää edeltävänä iltana tai saman päivän aamuna saamme tiedon altistumisesta, jonka takia joudumme perumaan häät viime tipassa, ja juhlapäivän lopputulos on ei häitä ja tuhansien eurojen tappiot… Tätä ehkäistäksemme aiomme olla kahden viikon vapaaehtoisessa kotikaranteenissa ennen häitä, mutta toki riski on silti olemassa. Joudumme todennäköisesti väistämättä olemaan kontaktissa ihmisten kanssa viimeisen viikon aikana, joten täysin eristäytynyttä karanteenia on mahdotonta järjestää. Toivon todella, että tämä skenaario ei toteudu!

Uutiset tuntuvat heittelevän sinne ja tänne – yhtenä päivänä povataan hyvää ja seuraavana huonoa, joten on hyvin vaikea vetää suuntaviivoja mihinkään suuntaan. Aioimme vahdata silmä kovana Hesarin sivujen koronarokoteseurantaa, vaikka arviot rokotusten aikataulusta ovatkin melko surulliset. Mutta ainakin meillä on nyt jotain konkreettista, johon peilata mahdollisuuksiamme rajoitusten ja muun uutisoinnin ohella!

© HS

Vaikka korona lannistaa, niin morsiamet ympäri Suomen (ja maailman) eivät tunnu antavan periksi, vaan kuvat mikrohäistä ja kahteen osaan jaetuista juhlista vilisevät halki sosiaalisen median. Pidämme siis vielä toivoa ja alkuperäistä suunnitelmaa yllä, mutta pysymme avoimena kaikelle – nyt ei todellakaan voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Siihen asti voidaan nautiskella näistä ilmeettömistä maskikuvista, joita alkaa kertyä ihan mukavasti varastoon! Viikonloppuna iloa tuotti ILoveParty-juhlapalveluiden avoimet ovet Villa Furuvikissa, kun pääsimme ihastelemaan erilaisia kattauksia merellisessä huvilassa ♡ Pienet asiat, muistetaan ne pienet asiat.

2 thoughts on “Kun Covid nakertaa toivoa

Leave a Reply