DIY-makumatka kotona

Tämä on ollut meille tehokkain lääke matkakuumeeseen, ja vieläpä hauskaa, yhteistä tekemistä kotosalla. Miettikää ystävän tai kumppanin kanssa maita, joihin haluaisitte matkustaa tai joiden tunnelmaa ja kulttuuria teillä on ikävä – ja tehkää kulttuurin mukaista ruokaa kotona, ystävänpäivänä tai koska vaan! Jotenkin kirjoitettuna ajatus kuulostaa melko pliisulta, mutta en edes osaa laskea kuinka monta matkatuskaista iltaa on pelastunut tämän idean ansiosta ♡

Näissä kuvissa on matkustettu Argentiinaan, Amerikkaan, Espanjaan ja Italiaan pizzeriaan. Ei voi puhua Italiasta parhaalla tahdollakaan, kun on niin amatöörimäistä tämä pizzan leipominen vielä näissä käsissä… No, joka tapauksessa arjesta poikkeavat maut tuovat päivään eksotiikkaa ja kaivattua vaihtelua – sekä juhlallisuutta! Onhan se kiva nähdä enemmän vaivaa ruoan tekemiseen, ja nauttia sitten työn tuloksista yhdessä jonkun kanssa.

DIY-makumatka sopii tiukempaankin budjettiin, esimerkiksi pitaleivät on helppo ja halpa leipoa itse, ja täytteeksi voi tarjota tzatsikia, Lidlin hummusta (paras ja halvin), oliiveja, couscous-salaattia ja falafeleja. Jos haluaa oikein hifistellä, niin täältä löytyy myös Saaran Lähi-idän pitaplatter -resepti, jota testasimme itse uutenavuotena ja kaupaksi meni!

Jos kaipaat päivään aasialaista twistiä, niin tässä meidän vakioruokia:

Korealainen friteerattu kana ja Dak Galbi ovat työläämpiä, mutta muissa onnistuu varmasti hyvin ensikertalainenkin. Korealaista frittikanaahan kuuluu sitten nauttia illalla oluen kanssa: Chicken & Beer!

Okonomiyakiin en ole löytänyt hyvää reseptiä netistä, mutta olen käyttänyt ohjetta, jonka löysin joskus kauan sitten suomalaisesta reseptikirjasta. Valitettavasti en kuollaksenikaan muista kirjan nimeä – jos tiedät reseptin kehittäjän, niin vinkkaa ihmeessä, että saan kreditoitua hänet huippuhyvästä reseptistä.

Tästä tulee tarpeeksi lettuja neljälle.

6 dl valkokaalia
1 dl raastettua bataattia
1 dl raastettua perunaa
2 sipulia
1 chili
1 rkl murskattua inkivääriä
2 tl + 1 rkl rypsiöljyä
1 tl seesamiöljyä
1 rkl mirinkastiketta
1 rkl tamarisoijakastiketta
3 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 kananmunaa
ripaus suolaa

LISÄKSI
4 rkl teriyakikastiketta
4 rkl majoneesia
2 rkl furikakea

Huuhtele valkokaali ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä kaali, bataatti ja peruna keskenään salaatiksi. Kuutioi sipuli ja hienonna chili. Murskaa inkivääri. Lisää sipuli, chili ja inkivääri kasvisseokseen.

Mittaa 2 tl öljyä, seesamiöljy, mirin ja tamarisoijakastike kattilaan. Kiehauta ja kaada kasvisten päälle.

Vispaa jauhot, vesi, kananmunat ja suola tasaiseksi seokseksi ja lisää kasviseokseen.

Mittaa 1/4 ruokalusikallista öljyä paistinpannulle ja lämmitä keskilämmölle. Lisää kerros taikinaa (noin neljäsosa koko määrästä) ja paista 5-6 minuuttia, kunnes pohja on ruskistunut. Käännä ja paista vielä 3-4 minuuttia.

Kumoa kaikki neljä okonomiyakia paistinpannulta lempilautasellesi. Kruunaa ruokalusikallisella teriyakikastiketta, ja lisää makusi mukaan majoneesia. Ripottele päälle furikakea.

Teriyaki-kastiketta ja majoneesia saa sekä aasialaisista marketeista että monista hyvin varustelluista K-Citymarketeista. Furikake on luksusta, mutta mielestäni täysin tarpeeton makukokemuksen kannalta. Hyviä lettuja tulee ilmankin! Tamarisoijakastike on sitä tavallista, tumman sävyistä, mitä sushibuffeteissakin on tarjolla.

Helppo jälkkäri on laiskan leipojan Pavlova eli kaupan valmiit marenkikakkupohjat, kuohukerma ja pakastemarjat tai tuoreet riippuen vuodenajasta. Itse suosin mustikoita, mutta mukaan voi laittaa myös vadelmia makumieltymyksen mukaan.

Jos päätämme makumatkailla ystävänpäivänä, niin kokeilen varmaan tehdä taas korealaista frittikanaa. En ole vielä toistaiseksi saanut makua jäljiteltyä niin hyvin, kuin olisin halunnut, ja kanan valmistus vie aikaa friteerauksen takia. Korealaisessa ruoassa parasta on, että siitä tulee aina kesä mieleen, ja vaikka valon määrä kovasti kasvaa, niin vielä en ole saanut hierottua kaamosväsymystä silmistäni. Pieni ripaus kesää iltaan auttaa varmasti asiaan ♡ Toisena vaihtoehtona houkuttelevat kotona tehdyt blinit!

Mitä makumaailmaa sinä ajattelit kokeilla seuraavaksi? Hauskaa matkailua!

2 thoughts on “DIY-makumatka kotona

  1. Mun lemppareita on ehdottomasti italialaiset ja thaimaalaiset ruuat <3 Niiden lisäksi rakastan olla keittiössä luova: meillä on ollut maistelussa niin salmiakkilohi kuin sisäfilee suklaakastikkeessa. Suosittelen 😀 Thaimaalaisista resepteistä suosittelen kokeilemaan sitruunaruoholohta tai kookoskeittoa, nams!

    1. Oi! Thaimaalaista me ei ollakaan vielä kotona kokkailtu! Pitää ehdottomasti laittaa testiin 😍 Salmiakkilohi kuulostaa todella villiltä yhdistelmältä, onnittelut rohkeudesta. Kiitos vinkeistä, nää laitetaan muistiin! Ihanaa, että löytyy muitakin kotikokkeja 🤩👌

Leave a Reply