Elämän ja kuoleman kysymys: Tuletko kaasokseni?

people woman dancing music

Kansikuva © Becerra Govea Photo on Pexels.com

Jokainen meistä on varmaankin kuullut yhden tai useamman kaasokauhutarinan. Kuinka unelmien häitä edeltävänä iltana kaasolla ja morsiamella meni kuppi nurin lopullisesti, kuinka kaaso ei tullut juhliin, ja vuosien ystävyys vedettiin viemäristä alas. Vastavuoroisesti kuulee myös niitä kertomuksia bridezilloista, jotka ovat tyrannisoineet ylityöllistettyjä kaasoparkoja niin, että juhlien jälkeen nämä ovat vannoneet jättävänsä kaasouden (ja ystävyyden) ikiajoiksi taakseen.

Okei, häihin liittyy hirveästi tunteita. Mutta välillä tuntuu näitä legendoja kuunnellessa, että morsiamen ja kaason välillä on jotain minun maailmaani ja ymmärrystäni suurempaa. Kaasous on vähän kuin lapsen kummius, jouluperinteet tai se, että syötkö laskiaispullan mansikkahillolla vai mantelimassalla. Siitä on oltava mielipide.

Kaasous voi olla elämän ja kuoleman – ja ystävyyden kysymys.

Näillä eväillä kun lähtee metsästämään itselleen täydellistä kaasoa, niin paineet ovat taatut!

Kaaso on vanha suomalainen nimitys. Se tarkoittaa morsiamen avustajaa. Entisajan suomalaisissa maalaishäissä kaaso oli aina vanhempi kokenut vaimoihminen, ei morsiamen ikätoveri. Itä-Suomessa kaaso oli yleensä morsiamen sukulainen ja seurasi morsianta läksiäisistä sulhasen kotiin häihin, auttoi morsianta lahjojen jaossa ja puki hänet häiden loppuvaiheissa vaimon päähineeseen.

Naimisiin.info

Puhuin kaasojen valinnan vaikeudesta taannoin Instagrammin puolella, ja aihe herätti paljon keskustelua. Vietin itse muutaman kuukauden kaasojen valintaa miettien, joten ymmärrän hyvin niitä, joille asia ei ole yksitoikkoinen. Olen aikaisemmin jo sanonutkin, että oma kaveripiirini on todella laaja, ja koko kaasouspuntarointi hirvitti ensimmäiset viikot. Rehellisesti sanottuna olin alussa sitä mieltä, että en pyydä ketään kaasoksi, jotta pääsisin helpolla! Ajatusprosessin käyminen kunnialla loppuun kuitenkin kannatti, sillä nyt minulla on kolme ihanaa kaasoa, joiden tukeen ja apuun voin luottaa ehdoitta ♡

bride holding bouquet of flowers with her bridesmaids
© Eko Agalarov on Pexels.com

Kaaso vai morsiusneito?

Ennen kuin edes mietit, että ketä omasta lähipiiristä haluaisit pyytää kaasoksi, niin kannattaa pohtia, että kuinka monta kaasoa toivoisit matkalla olevan mukana. Haluatko kutsua avustajiasi kaasoiksi suomalaiseen tapaan, vai onko sinulla anglo-amerikkalaisen mallin mukaiset kaaso ja morsiusneidot eli maid of honor ja bridesmaids. Näihin kysymyksiin ei ole oikeaa eikä etenkään väärää vastausta.

Näin poikkeusaikana pieni häätiimi on parasta turvaa hääsuunnittelulle.

Meillä tavoitteena oli, että kummallakin olisi yhtä monta ystävää mukana häätiimissä. Hannu sai päätöksen tehtyä nopeammin, ja halusi pyytää hääsuunnitteluun mukaan kolmea ystäväänsä. Bestmanin kaveriksi tuli siis kaksi sulhaspoikaa, pakko sanoa, että hymyilen joka kerta, kun käytän tätä nimitystä. Tottakai, jos unelmieni kaasoja olisi ollut viisi, niin se olisi ollut täysin okei, mutta halusin itsekin, että tiimi pysyisi pienenä. Näin poikkeusaikana pieni häätiimi on parasta turvaa hääsuunnittelulle. Suosittelen lämpimästi!

Länsi-Suomessa kaasoksi sanottiin puoliammattilaista morsiamen pukijaa, joka saattoi olla papinrouva, säätyläisnainen tai taitava vanha muori. Hänellä oli morsiamen pukemiseen tarvittava kruunu, koristeet ja joskus morsiuspukukin, joita hän lainasi korvauksesta. Morsiamen pukijaan turvautuminen on satoja vuosia vanha säätyläispiireistä periytynyt tapa. Jossakin päin Suomea morsianta avusti sekä kaaso että ammattipukija. Kaason tehtävä oli myös seurata morsianta häiden eri vaiheissa, suojata häntä noituudelta ja neuvoa hänelle avioliittotaikoja.

Naimisiin.info
cheerful fiancee and bridesmaids with beautiful bouquets
© Kayla Renee on Pexels.com

Anglo-amerikkalainen malli on tuntunut olevan suositumpi silloin, kun kaasoina on kaveriporukka: koko poppoo pääsee mukaan morsiusneitoina, ja yksi porukasta nostetaan ns. ryhmän vetäjäksi, eli kaasoksi. Tämä on nyt ihan puhdasta mutuilua, koska vaihtoehtoja on yhtä monta kuin hääparejakin. You do you!

Aion jatkaa kaasoista kirjoittamista vielä muutaman merkinnän verran, sillä puhuttavaa riittää! Seuraavassa kaasopostauksessa jaan vinkkejä kaasojen valintaan ♡ Myöhemmin luvassa myös postaus, jossa vastailen teidän lukijoiden ja muiden häitään suunnittelevien antamiin kiperiin kysymyksiin, jännittävää! Onko sinulla haastava kaasokysymys, jonka pyörittelystä voisi olla apua myös muille häitään suunnitteleville? Ehdit vielä lähettää oman kysymyksesi/huolesi/murheesi joko lähettämällä sähköpostia kuparimorsian@gmail.com tai laittamalla viestiä Instagrammissa @kuparimorsian. Kiitos kaikille, jotka olette jo lähettäneet kysymyksiä Instragrammin kautta!

Lämpöä kevääseen,

Leave a Reply