Unelmien kaason metsästys

selective focus photography of women holding wedding flowers

Kansikuva © Emma Bauso on Pexels.com

Pst! Huomasitko, että ensi viikolla alkavassa Häämessut netissä -tapahtumassa on myös kaasoaiheista ohjelmaa! IG Live & Q&A Kaasojen ja bestmanien tehtävät häissä pidetään sunnuntaina 14.3 klo 14.30 Instagrammissa @haamessutnetissa-tilillä. Ohjelman voi myös katsoa jälkikäteen tallenteena IGTV:stä, joten ei tarvitse huolestua, jos ei juuri tuolloin ole netin äärellä!

Kun puntaroin kaasovalinnan vaikeutta viime vuoden kesällä käyden läpi kaikkia mahdollisia eri yhdistelmiä, ja stressasin sitä kuinka en tiedä tulevatko nämä ja nämä toimeen keskenään, ja mitä jos tämä ystävä vaan stressaantuu häiden suunnittelusta eikä osaa nauttia siitä yhtään, yksi kaasoistani (joka ei tosin vielä silloin tiennyt, että häntäkin aiotaan pyytää kaasoksi) sanoi minulle: “Sä valitset kaason sun sydämellä, et järjellä.”

Olen samaa mieltä, ja jaan tämän hyvin simppelin, kauniin neuvon myös sinulle:

Valitse kaaso sydämelläsi.

Kuka on sinulle, teille, rakas ystävä?
Kenet haluat mukaasi hääsuunnitteluihin ja hääpäivänä?
Tuleeko mieleesi joku ystävistäsi, jota ilman et voisi edes kuvitella suunnittelevasi häitäsi?

crop friends stacking hands together
© Andrea Piacquadio on Pexels.com

Tärkeitä, kauniita kysymyksiä. Mutta koska olen hyvin perusteellinen tyyppi, niin lisäksi mietin erittäin paljon seuraavia kysymyksiä, joita suosittelen sinullekin, kaason metsästäjä:

Kenen kanssa haluat intoilla hääjutuista ja suunnitella häitä?
Kenelle avaudut, kun jokin harmittaa tai turhauttaa?
Kenen kanssa voit puhua rehellisesti ihan kaikesta?
Kuka saa sinut rauhoittumaan?
Kehen luotat sataprosenttisesti?

Hääpari tarvitsee vierelleen ihmisiä, jotka osaavat olla parin tukena. Hääjuhlat herättävät odotuksia ja mielipiteitä, ja häätiimin tärkeimpiä tehtäviä minun mielestäni on tsempata ja auttaa hääparia pysymään kannassaan. Kun häävieraat esittävät pyyntöjä, oletuksia ja vaatimuksia, häätiimi muistaa kysyä: Mitä te haluatte, mitä te toivotte?

Ja se kuuluisa kommunikaatio. Ympäröi itsesi kaasoilla, joille uskallat kertoa kiertelemättä ja kaartelematta pelkosi, toiveesi, odotuksesi, kaiken! Kommunikaation on toimittava molempiin suuntiin, eli sinun on voitava luottaa siihen, että sinulle kerrotaan jos jokin on huonosti, harmittaa tai mietityttää.

Kun häävieraat esittävät pyyntöjä, oletuksia ja vaatimuksia, häätiimi muistaa kysyä: Mitä te haluatte, mitä te toivotte?

Lopuksi voit vielä miettiä kaasoja käytännön näkökulmasta (tämän sanaparin jälkeen varmaan puolet lopettivat lukemisen, ja toinen puoli miettii, että oliko kyseessä nyt hääjuhla vai työprojekti…):

Millaista apua tarvitset hääjärjestelyihin?
Asuuko joku ystäväsi lähellä, jolloin hänestä olisi paljon apua järjestelyissä?
Keiden kanssa vietät muutenkin paljon aikaa arjessa?
Kuka rakastaa häitä ja pysyy häähömpötyksessä mukana vuoden päivät?

Voit miettiä ihan konkreettisia taitoja, kuten visuaalisuus, leipominen, valokuvaus, organisointi, tekniikka, käsityötaidot… Tarvitsetko järjen ääntä, henkistä tukea, jotakuta, joka taittelee kanssasi 500 paperikukkasta ja on vielä senkin jälkeen innoissaan tekemässä macrame-verhoa? Muista kuitenkin, että ystäviä voi pyytää mukaan hääavuksi vaikka he eivät olisi kaasoja!

crop female with glass jar with garland in hands in nature
© Rachel Claire on Pexels.com

Kaasojen valinnassa minulle oli tärkeää, että vierelläni on ihmisiä, joille pystyn kertomaan rehellisesti huoleni ja murheeni, joiden ajatuksiin ja näkemyksiin luotan, ja jotka pysyvät tukenani silloin, kun sitä tarvitsen. Yksi isoimpia arvoja, josta puhuimme Hannun kanssa ennen häätiimiläisten valintaa, oli se, että haluamme hääsuunnittelun olevan innostavaa ja positiivista. Toiveenamme oli, että ikävät ja stressaavat asiat tulisivat hääsuunnittelun ulkopuolisilta tahoilta – ei häätiimin sisältä. Tämä tosin on sinänsä melko turha seikka korostaa, sillä valtaosa ystävistämme allekirjoittaa nämä täysin samat arvot.

Kaasovalinnan ankara pohtiminen vei energiaa ja aikaa, mutta kyllä se tuotti tuloksiakin: nyt meillä on kasassa timanttinen häätiimi, josta en voisi olla onnellisempi ♡ Toivon, että näistä kysymyksistä ja vinkeistä on apua sinulle, joka vielä pohdit ketä pyytää mukaan hääseurueeseen – paljon onnea pohdintoihin ja hääsuunnitteluihin ♡

One thought on “Unelmien kaason metsästys

Leave a Reply