Kiperät kaasokysymykset – osa I

Kansikuva © Katelyn MacMillan on Unsplash

Kyselin teiltä kimurantteja kaasokysymyksiä, ja jösses niitähän tuli! Kyssärit olivat välillä niin haastavia, että sain moneen kertaan raapia päätäni ja pohtia oikein ajan kanssa, että mitä itse tekisin. Näiden kysymyksien kautta todellakin konkretisoitui se, että morsiamen ja kaason välinen suhde on jotain elämää suurempaa. Jos murehdit kaason valintaa, niin tsekkaa myös aikaisemmat kaasoihin liittyvät postaukseni, joissa annetaan vinkkejä pohtimiseen! Postaukset löydät tagilla kaasot.

Disclaimer: En ole psykologisen alan koulutettu ekspertti. Neuvojeni hyödyntäminen tapahtuu aivan omalla vastuulla. Kriiseissä ja suuremmissa kiistoissa suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen

Pitääkö juuri paras ystävä valita kaasoksi?
Entä, jos joku ystävistäni olettaa, että pyydän häntä kaasoksi?

Tässä on yhdistettynä kaksi kysymystä, sillä ne liippaavat läheltä toisiaan. Molempien kysymysten keskiössä on ystävien odotukset ja omaan kaasovalintaan kohdistuvat oletukset ja paineet. Puhuinkin tästä jo aiemmassa merkinnässä: lähipiirillä voi olla omia toiveita ja ajatuksia kaasoudesta, samalla tavalla kuin voi olla vaikkapa lapsen kummiudesta. Etenkin pitkäaikaiset ja läheiset ystävät saattavat jo ennakoida tulevaa kaasokysymystä, ja mennä innoissaan asioiden edelle. Ikäväksi tilanne muuttuu vasta silloin, kun omat ja rakkaan ystävän ajatukset kaasoudesta eivät kohtaakaan.

Omaa parasta ystävää ei tarvitse valita kaasoksi, mutta moni kokee luonnolliseksi pyytää kaasoiksi heille erityisen rakkaita läheisiä – usein siis parasta ystävää, jos sellainen on. Kaaso voi kuitenkin merkitä sinulle juuri sitä, mitä sinä haluat! Syyt ja perustelut kaasovalintasi takana ovat sinun ja kumppanisi yksityinen asia. Vaikka moni nostaa kaason asemaa ja roolia jalustalle, niin haluaisin korostaa, että kaasona oleminen ei tarkoita suoraan sitä, että kaaso on sinun kaikista tärkein ystäväsi. Esimerkiksi itselläni on laaja ystäväpiiri, joten olisi ollut vaikeaa valita kaaso pelkästään miettimällä sitä, että kuka tai ketkä ovat minun parhaita ystäviäni. Oikeastaan tätä kysymystä miettimällä en olisi varmaan koskaan päässyt puusta pitkälle, sillä koko ajatus valitsemisesta olisi ahdistanut niin paljon! Kannattaa pohtia asiaa laajemmin, täältä löydät vinkkejä avuksesi.

Ystävien kanssa paras avain on se tuttu ja toisteltu kommunikointi. Jos huomaat lähelläsi innokkaan kaasoehdokkaan, joka odottaa kuumeisesti Sitä Kysymystä, niin suosittelen ottamaan aiheen vain rohkeasti puheeksi esimerkiksi kertomalla, että keitä olet pyytänyt kaasoiksi. Päätöksesi voi harmistuttaa innokasta ystävää, mutta jos haluat, niin voit pyytää häntä mukaan häävalmisteluihin – hänen ei todellakaan tarvitse olla kaaso voidakseen osallistua häähumuun!

Joskus kaasoudesta puhuttaessa tulee vähän sellainen olo kuin kaason asema olisi tavoiteltava palkinto, joka halutaan itselle voiton merkiksi. Tottakai kaasous on kunnia-asia, ja kaasolla on erityinen rooli hääjuhlassa, mutta kaasottomuus (siinäpä uusi termi) ei tarkoita vähäpätöistä tai vähemmän arvokasta. Itse asiassa kaason rooli voi olla hääpäivänä melkoisen kiireinen ja työteliäs, kun taas muut juhlavieraat pääsevät nauttimaan työn hedelmistä eli itse hääjuhlasta ilman velvollisuuksia tai vastuita (tai jos sellaisia on, niin todennäköisesti ne ovat yksittäisiä ja verrattain pienempiä). Mutta onhan kaasona myös ihanaa! Toim.huom. Tämä lisäys oli pakko tehdä, jotta omat kaasoni eivät ryntää luokseni irtisanoutumaan tehtävistään!

© Omar Lopez on Unsplash

Olen ollut ystäväni kaasona. Tarvitseeko minun vastavuoroisesti pyytää häntä kaasokseni omiin häihini?

Ei.

Siinäpä se kaikessa lyhykäisyydessään.

Yleisesti ei mielestäni voi olettaa, että jos pyydät ystävää kaasoksi, niin automaattisesti olet myös hänen kaasonsa hänen häissään. Sama pätee vaikkapa hääkutsuihin: jos joku kutsuu sinut heidän häihinsä, niin se ei tarkoita sitä, että sinun täytyy kutsua heidät sinun häihisi, sillä jokaiset häät ovat erilaiset ja yksilölliset. Näin myös kaasojen kanssa. Ehkä ystävälläsi oli viisi kaasoa, mutta sinä haluatkin vain yhden?

Kuitenkin on mahdollista, että ystäväsi odottaa kysymystä, sillä hän saattaa olettaa sinun pyytävän häntä vastavuoroisesti kaason tehtäviin. Ehkä tässäkin tilanteessa kertoisin hänelle päätöksen tehtyäni, että keitä olen pyytänyt kaasoksi, ja pyytäisin häntä mukaan hääsuunnitteluihin ystävänä, jos haluaisin. Jos ette ole kovin paljon yhteyksissä eikä asiasta puhuminen tunnu luontevalta, niin se ehkä jo kertoo puolestaan siitä, että asiaa ei välttämättä tarvitse erikseen nostaa esille.

Tuleeko yhdeksi kaasoksi valita sisko, vaikka hän asuisi eri maassa ja emme ole kovin paljon yhteydessä? Äitini on pyytänyt, että valitsisin siskoni, koska se olisi siskolle hyvin tärkeää, mutta hän ei sijainnin takia pysty olemaan konkreettisena apuna häiden suhteen. Sopisiko tilanteeseen paremmin “nimellinen” kaasorooli, jotta kenellekään ei tulisi paha mieli, vai pitäisikö kaasous vapauttaa jollekin ystävälle?

Huh! Tätä kiperää kaasokysymystä ei olekaan kovin aukotonta selvittää. Mieleeni pulpahti ensimmäisenä paljon lisäkysymyksiä: Miten sisko suhtautuu kaasoiluun, onko se hänelle tärkeää? Äiti voi sanoa yhtä ja sisko toista. Entä onko kysyjälle tärkeää, että oma sisko on kaasona? Vaikka pyytäjänä on ollut äiti, niin hän ei kuitenkaan todennäköisesti ole 24/7 mukana hääsuunnittelussa, joten rohkaisisin pohtimaan sitä, että mikä on itselle sujuvin ja mielekkäin tapa järjestää häät.

Ensimmäisenä miettisin, että millaista apua haluan kaasoilta. Käytännön tukea juhlien järjestämiseen, henkistä tukea vai pelkästään apua hääpäivänä? Ovatko jotkin asiat minulle erityisen tärkeitä, esim. läsnäolo hääsuunnittelukokouksissa tai osallistuminen häämekkosovituksiin tai koristeluviikonloppuihin? Tämän jälkeen lähtisin miettimään, että millainen kokoonpano vastaisi eniten omiin toiveisiini ja tarpeisiini. Millaisella porukalla järjestely tuntuisi helpolta ja vaivattomalta, mielekkäältä? Entä sisko, onko hänet helppo ujuttaa yhtälöön, vai tuntuuko jo valmiiksi, että tämä ei ole hyvä ajatus?

Jos sisko on innoissaan häistä ja haluaa osallistua, niin löydätte kyllä tapoja etäisyydestä (ja kaasoudesta) huolimatta. Tarkoitan tällä siis sitä, että hänen ei tarvitse olla kaaso voidakseen olla mukana häähumussa. Mutta jos haluaa pyytää siskoa kaasoksi ja etänä oleminen tuntuu hankalalta, niin voi sopia, että hän tulee kaasona muiden kaasojen avuksi häiden alla. Jos asialla ei ole niin väliä, niin miksei ottaisi huomioon äidin/siskon toivetta? Mutta päätöstä ei kannata tehdä sen takia, että kenellekään ei tulisi paha mieli. Tärkeintähän on, että morsiamella ei ole paha mieli 😉

Minulla on sisaruksia, mutta he eivät ole häätiimissä. Tätä kyllä mietin myös pitkään, sillä olen läheinen etenkin nuoremman siskoni kanssa – näemme ja soittelemme usein, joten häiden suunnittelu olisi helppoa ja luontevaa. Mutta kun pohdimme asiaa yhdessä Hannun kanssa, niin totesimme, että lähiperhe on häiden suunnittelussa mukana joka tapauksessa. Äidit, sisarukset ja muut lähisukulaiset ovat aktiivisia ja haluavat osallistua, joten halusimme koota häätiimin ystävistä, jotta hekin pääsevät mukaan hääsuunnitteluihin. Toistaiseksi häiden suunnittelu on edennyt oikein hyvin!

Tsemiä kaikille kaasoa metsästäville!
Kaason valinta ei aina ole helppoa, mutta se on kaiken pohdiskelun ja mietinnän arvoista ♡

One thought on “Kiperät kaasokysymykset – osa I

Leave a Reply