Hääbloggaaminen – parasta hääterapiaa!

Juttelimme hääbloggaamisesta Hääpäiväkirjojen Hannan ja Hashtag Häät -blogin Ellin kanssa. Ohjelma julkaistiin osana Häämessut Netissä -tapahtumaa, voit katsoa videon täältä. Messut jatkuvat aina ensi keskiviikkoon asti, käy kurkkaamassa tarjoukset ja laaja ohjelmatarjonta! Itsehän olenkin jo tiiviisti pyörinyt sormusosastolla

Täytyy heti alkuun sanoa, että en ole hetkeen jännittänyt mitään niin paljon, kuin tämän videon julkaisua! Hannan ja Ellin kanssa rupattelu oli niin ihanaa ja innostavaa, että unohdin kokonaan miettiä kameraa ja videointia. Tuli jälkikäteen sellainen olo, että höpötin ihan mitä sattuu, enkä ollenkaan huomioinut videointitilannetta. Hyvin tyypillistä minulle! Onneksi video on nyt julki, niin ei tarvitse jännittää, että ”millainenkohan se on”.

Ohjelman julkaisun myötä halusin puhua hääbloggaamisesta myös täällä blogin puolella. Hääbloggaaminen on ollut ehdottomasti tehokkain vastalääkkeeni koronakatkuisiin uutisiin. Hääskene on puhdasta kultaa. Olen tutustunut mielettömän upeisiin ihmisiin bloggaamisen ja Häät-blogiyhteisön kautta. Olen saanut olla mukana huikeissa jutuissa, kuullut ammattilaisten neuvoja, saanut vertaistukea (äärettömän tärkeää korona-aikana), saanut inspiraatiota muiden häitään suunnittelevien ideoista ja ajatuksista – lista on loputon! Tietenkin iloa on tuottanut myös se, että olen saanut kirjoittaa tekstejäni teille, ja olette ottaneet ne vastaan ♡ Kiitos!

Mietin hääblogin aloitusta pitkään ja hartaasti. Rakastan kirjoittamista ja blogissa olevaa kuvan ja tekstin yhdistelmää. Siltä osin bloggaaminen tuntui siis luontevalta ajatukselta, mutta julkisuus ja aktiivisuus mietitytti. Murehdin sitä, että olisiko julkisuudesta jotain haittaa tai ikäviä seurauksia? Entäs jos en jaksa ylläpitää blogia, jos innostus lopahtaakin muutaman kuukauden jälkeen? Julkisuuskysymykseen sain ratkaisun linjaamalla, että mitä jää hääblogin ulkopuolelle. Tämä tietysti vaati keskustelua Hannun ja lähipiirin kanssa etukäteen, jotta yhteiset pelisäännöt olisivat selvät. Toiseen kysymykseen minulla ei ollut vastausta, joten käytin muutaman lomapäivän siihen, että perustin blogisivun, jota en vielä julkaissut, ja kirjoitin merkintöjä varastoon. Kun merkintöjä alkoi kasaantua, niin päätin, että näillä pääsen ainakin alkuun. Jos blogihuuma lössähtäisi, niin sitten se lössähtäisi – mutta ainakin olisin antanut sille mahdollisuuden!

Hääbloggaaminen ei olisi läheskään näin kivaa, jos ei olisi hääblogin kautta tulevaa yhteisöä. Kirjoitin hääblogia melko pitkään, ennen kuin pistin pystyyn myös oman Instagram-tilin @kuparimorsian. Ei ole ollenkaan liioiteltua sanoa, että some-tilin luominen muutti koko homman paljon yhteisöllisemmäksi ja innostavammaksi. Tekstipohjaisen blogin kirjoittaminen voi joskus olla yksinäistä, mutta somessa hääbloggaajan ei tarvitse olla yksin. Kiitos kaikille, joiden kanssa olen päässyt juttelemaan hääasioista Instagramin kautta ♡

Tähän loppuun vielä kootut vinkkini oman hääblogin perustamiseen:

  1. Jos hääblogin perustaminen kiinnostaa, niin perusta se! Et häviä mitään!
  2. Kirjoita postausideat heti ylös johonkin (tämä vinkki oli myös videossa). Itselläni on tällä hetkellä 40 tekstiluonnosta. Osa teksteistä on viimeisteltyjä ja odottavat julkaisua, osa on kesken ja osasta on kirjoitettu vain otsikko. Kun saan idean tekstiin, luon sille heti luonnoksen puhelimella WordPress-sovelluksen kautta, ja kirjoitan nopeasti päällimmäiset ajatukset tekstin sisältöön liittyen. Näin minulla ns. postauspooli, josta voin napata materiaalia, eikä aiheita tarvitse keksimällä keksiä.
  3. Kirjoita etupainotteisesti, jos vain pystyt. On aina hyötyä siitä, että on muutama teksti takataskussa, jos vaikka tuleekin kiireisempi työviikko tai haluaa pitää vähän lomaa blogista.
  4. Hyvä postaustahti on mielestäni postaus viikossa, mutta tähän ei ole mitään virallista käytäntöä. Jotkut postaavat joka päivä, toiset taas valmistelevat tekstiä useampia viikkoja. You do you.
  5. Älä sorru vertailuun. Sosiaalinen media ja blogimaailma asettavat helposti paineita siitä, millainen sinun pitäisi olla tai mistä aiheista sinun tulisi kirjoittaa. Älä tuijota tilastoja, älä vertaile itseäsi muihin bloggaajiin. Hääyhteisö on tässä mielettömän ihana, sillä vertailua ei juurikaan näe tai kuule, ja häihin kohdistuvista paineista puhutaan avoimesti ♡ Sinä olet sinä ja vain sinä voit blogata omalla äänelläsi ja tyylilläsi.
  6. Huolehdi tekijänoikeuksista ja kuvamateriaalien kreditoinnista. Se kuuluu hyvään blogietikettiin, ja kunnioittaa materiaalien tuottajia. Ilmaista kuvamateriaalia löydät näiltä sivuilta: Pexels, Unsplash, Pixabay, Picjumbo.
  7. Mieti etukäteen, että mitä asioita et kerro blogissa. Apua saat täältä tietoturva-asiantuntija Laura Kankaalan haastattelusta.
  8. Jos haluat miettiä blogin visuaalista lookkia, niin monilla blogialustoilla on valmiita teemoja, jota voi muokata ja sävyttää mieleisekseen. Ulkoasuun kannattaa hakea inspiraatiota hääteemoista ja tyylistä, jolloin blogin tunnelma säilyy harmonisena. Mietipä vaikka minimalistista ja mustavalkoista blogia, jossa kirjoitetaan rennon maalaisromanttisista ja rustiikkisista häistä – tuntuisiko ulkoasu lukijana ristiriitaiselta? Tee ulkoasusta rohkeasti oman näköinen ♡
  9. Suosittelen lämpimästi some-tilin perustamista blogin mukana. Instagrammissa on aktiivinen hääbloggaajaporukka, joka ottaa avosylin vastaan kaikki häähumuilijat!

Tsekkaa myös nämä vinkit hääbloggaamisen saloihin:
Hääpäiväkirjat – Sinusta hääbloggaaja? HELL YES!
Sitten olen valmis – Sinustako (hää)bloggaaja? Kurkistus kulisseihin ja vinkit bloggaamiseen

Ei ole parempaa hääterapiamuotoa kuin hääbloggaaminen, suosittelen!

One thought on “Hääbloggaaminen – parasta hääterapiaa!

Leave a Reply