Kiperät kaasokysymykset – osa II

Kansikuva © Andre Hunter on Unsplash

Kiperät kaasokysymykset jatkuvat toisella (ja viimeisellä) osalla. Ensimmäisen osan voit lukaista täältä. Blogin kaasot-tagin kautta pääset lukemaan muita kaasoaiheisia postauksia, joissa jaetaan vinkkejä kaason ja häätiimin valintaan. Onnea pohdintoihin!

Disclaimer: En ole psykologisen alan koulutettu ekspertti. Neuvojeni hyödyntäminen tapahtuu aivan omalla vastuulla. Kriiseissä ja suuremmissa kiistoissa suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen

Olemme ystäväni kanssa sopineet teini-ikäisinä, että olemme toistemme kaasoja. Olemme edelleen ystäviä, mutta en usko, että yhteistyöstämme tulisi kovinkaan sujuvaa. Miten pyydän kaasoksi ihmistä, jonka en halua suostuvan?

Älä pyydä.

Pyyntöä ei voi tehdä niin, että se ei kuulostaisi houkuttelevalta. Kun morsian kysyy ystäväänsä kaasoksi, on todella suuri kiusaus sanoa pyyntöön kyllä, vaikka molemmat olisivat sisimmissään sitä mieltä, että homma ei välttämättä tulisi toimimaan. On tietysti hienoa, jos teiniajan ystävykset ovat edelleen läheisiä, ja menneinä vuosina tehdyt kaasolupaukset voidaan pitää. Mutta varmaankin tavallisempaa on se, että elämä vie mennessään, ja nuoruuden läheisin ystävä ei enää olekaan sitä. En usko, että kukaan ajattelee, että teininä tehdyt lupaukset on pidettävä – maksoi mitä maksoi. Tekisin valinnan omien toiveideni ja tahtotilojeni mukaan, sitä varmasti ystäväkin toivoo! Jos henkilö on sinulle edelleen läheinen ja olette paljon tekemisissä, niin suosittelisin juttelemaan asiasta rehellisesti ystävän kanssa. Toisaalta jos ette ole kovinkaan läheisiä, niin tuskinpa silloin on vaaraa siitä, että ystäväsi odottaisi pyyntöä. Voihan sekin olla mahdollista, että hän ei itse enää edes muista koko kaasolupausta, jolloin olet stressannut koko jutusta aivan turhaan!

Olen epävarma siitä, että kysynkö tiettyä henkilöä kaasoksi. Mikä ratkaisuksi?

Heti ensialkuun voit katsoa täältä kysymyksiä pohdintojesi tueksi. Ehkä miettisin tarkemmin sitä, että mistä epävarmuus tulee. Olin erittäin epävarma silloin, kun aloitin kaasojen pohtimisen. Prosessin aikana luonnostelin mielessäni varmaan kuutta eri versiota, kunnes päädyin tähän viimeiseen kokoonpanoon. Prosessi kesti useamman kuukauden – mutta tämä on varmaan jo melko epätavallista, minä vain rakastan miettimistä ja analysointia!

Sanoisin, että kun olet asiaa pohtinut tietoisesti ja vähemmän tietoisesti, antanut kaasovalinnan muhia päässäsi, miettinyt listaamiani kysymyksiä ja keskustellut ehkä kumppanisi kanssa, niin suosittelisin luottamaan intuitioon. Jos epävarmuutesi liittyy henkilöön, niin se on todennäköisesti perusteltua. Jos epävarmuus johtuu sinusta, niin se katoaa pohdintojesi myötä. Mietiskelyn jälkeen kannattaa kuitenkin uskaltaa myös luottaa siihen omaan ystävään: jos haluat hänet kaasoksi, niin kysy rohkeasti, ja keskustelkaa kaason roolista yhdessä. Jos sinua mietityttää vaikka se, että viihtyykö hän kaason roolissa tai kestääkö hän stressiä, niin kerro ystävällesi että mitä kaasolta odotat ja kysy hänen mielipidettään.

Jos yksittäisen kaason pohtiminen tuntuu haastavalta, niin mieti häätiimiä kokonaisuutena. Millaisia henkilöitä haluaisit häätiimiinne? Miten nämä henkilöt toimisivat yhteen? Löydät kyllä vastauksen, vaikka se aikaa veisikin ♡ Tsemppiä!

© Devon Divine on Unsplash

Kuinka pidän yllä kaasojen tiimihenkeä, kun kaasot ovat eri paikkakunnilla ja emme voi tavata niin usein?

Meillähän on tämä tilanne, nimittäin yksikään häätiimiläisistä ei asu Turussa! Valinta oli täysin tietoinen, sillä suurin osa pitkäaikaisista ystävistämme asustaa muissa kaupungeissa. Kaasoja valitessani huomioin siis sen, että he ovat valmiita ja pystyvät sitoutumaan suunnitteluun, vaikka se vaatisikin matkustamista Turkuun silloin tällöin. Luonnollisesti korona on pistänyt kapuloita rattaisiin entisestään, joten ne vähäisetkin hääsuunnitteluviikonloput ovat kuihtuneet kasaan. Siispä: laita Whatsapp laulamaan ja järjestä etämiittejä! Minulla ja kaasoilla on oma Whatsapp-ryhmä, johon laitan kuvia sormussovituksista ja hääkoristeideoista. Nyt alkuvuodesta olemme järjestäneet hääsuunnittelukokoukset etänä koronan takia, ja itse asiassa maaliskuun lopussa olisi luvassa taas yksi miitinki etänä. Onhan se etäily kurjaa, mitä sitä kieltäkään, mieleni huutaa välillä, että missä ovat ne odottamani koristeluviikonloput ja kaasoillat, mutta sama harmistus pätee kaikkiin muihinkin kaveriporukan tapaamisiin, joten tämä ei tunnu sen enempää nihkeältä kuin mikään muukaan. Ja tärkeintä on, että tulee hyvä fiilis siitä, kun pääsee höpöttelemään hääjutuista tiimin kanssa – oli se sitten kasvotusten tai ruudulta.

Jos tuntuu, että joku kaasoista ei oikein löydä paikkaansa tiimissä, niin voit pyytää kaasoa avuksi joihinkin tiettyihin tehtäviin häiden järjestelyissä, tai järjestää isomman kokouksen koko häätiimin kanssa, jossa sovitte yhdessä tehtävistä mitä kukin tiimiläinen hoitaa. Lisää vinkkejä tehtävien jakamiseen seuraavassa kysymyksessä:

Kuinka paljon kaasoilta voi pyytää apua hääpäivänä?
Entä mihin kannattaisi palkata apua?

Kaasojen tehtäviä kannattaa miettiä jo ennen kaasokosintaa, ja keskustella asiasta varhaisessa vaiheessa. Eli kommunikoi selkeästi se, että mitä sinä odotat kaasoiltasi ja mitä te odotatte häätiimiltänne. Me keskustelimme häiden tehtävistä ja vastuista ensimmäisessä hääsuunnitteluviikonlopussa, jolloin tiimiläiset tapasivat toisensa. Kirjoitimme esitykseen auki sen, mitä odotamme, mitä emme ja mitä toivomme. Tämän lisäksi meillä oli luonnos Häiden tehtävät -excelistä, johon oli listattu yksittäisiä tehtäviä kuten opastekylttien sijoittaminen ja noutaminen, eri huoneiden koristelut tai puheiden pitäminen.

Kaasoksi pyytämisen yhteydessä tai pian sen jälkeen olin keskustellut jokaisen kaason kanssa erikseen siitä, missä erityisesti toivoisin heidän apuaan, joten heillä oli jo jonkinlainen käsitys omasta roolistaan ennen yhteiskokousta. Olisi hyvä kertoa omat odotukset ja toiveet kaason suhteen mahdollisimman pian, mielellään jo kaasoksi pyytämisen yhteydessä! Yleensä morsian toivoo, että kaasot ovat mukana morsiuspuvun sovituksissa, sormuksen etsimisessä tai muissa hääsuunnitteluun liittyvien aktiviteettien hoitamisessa. Käsittääkseni on myös hyvin tyypillistä, että kaasoilta odotetaan osallistumista hääsuunnitteluun, esimerkiksi koristeiden tekemiseen, juhlaruokien valmisteluun tai ohjelman organisointiin. Ehkäpä halutaan, että häätiimi saapuisi juhlapaikalle jo päivää tai kahta ennen auttamaan viime hetken valmisteluissa. Nämä eivät ole mielestäni ollenkaan kohtuuttomia pyyntöjä, sillä häätiimin suurimpia anteja on se yhdessä tekeminen!

No sitten varsinaiseen hääpäivään.

Auttamisen määrä riippuu mielestäni todella paljon kaasosta ja kaason omista toiveista. Älä pyydä enempää kuin mitä kaaso pystyy antamaan oman hyvinvointinsa rajoissa. Meistä varmasti jokainen toivoo, että häätiimi saisi nauttia hääpäivästä, jonka eteen on yhdessä tehty kovasti töitä. Mutta tässä voi olla suuriakin eroja kaasojen välillä. Joku haluaa pysyä kärryillä kokonaisuudesta, pidellä ohjaksia, ehkä olla esilläkin. Joku taas toivoo, että kiireellisin aika on ennen hääpäivää, jotta hääpäivänä voi vain nauttia juhlatunnelmasta ja viihdyttää vieraita. Yksi stressaantuu siitä, jos on liikaa hommaa ja liikkuvia palasia, toinen taas stressaantuu siitä, jos ei tiedä mitä missäkin tapahtuu ja joutuu istumaan tyhjänpanttina. Puhun varmaankin kaikkien kaasojen puolesta, jos sanon, että ei ole reilua odottaa häätiimin siivoavan juhlapaikkaa aamuyön pikkutunneilla tai tekevän töitä kellon ympäri koko hääviikonlopun ajan. Laita itsesi kaason kenkiin: jos ystäväsi järjestäisi hääjuhlat, mitä olisit valmis tekemään kaasona?

© Genessa Panainte on Unsplash

Jos haluat, että joku keskittyy häissäsi pelkästään yhteen asiaan ja jättää juhlimisen toissijaiseksi, suosittelisin ammattilaisen palkkaamista tehtävään. Esimerkiksi häävieras + valokuvaaja voi olla haastava yhdistelmä, sillä joko vieras ei ehdi nauttia juhlista tai valokuvaus kärsii, kun kuvaaja ei saa kaikkea tallennettua. Mielestäni on hyväksyttävämpää, jos kaasolta odotetaan jotain ennen tai jälkeen juhlien, esimerkiksi jos kaasosi on meikkaaja-kampaaja, niin mikset voisi pyytää häntä tekemään sinulle hääpäivän meikkiä ja kampausta. Mutta tehtävät, jotka vievät käytännössä koko juhlapäivän, kuten valokuvaus, väistämättä vaikuttavat kaason juhlimiseen hyvinkin vahvasti. Tottahan hääpari haluaa, että häätiimi saa myös nauttia päivästä kuten muutkin juhlavieraat ♡ Kannattaa kuitenkin etukäteen keskustella kaason kanssa ja kysyä hänen mielipidettään asiasta.

Meillä on ajatuksena pilkkoa häitä osiin niin, että jokainen hääseurueen jäsen saisi ns. vapaa-aikaa hääpäivään. Osat koostuvat vihkimisestä, jonka jälkeen siirrytään juhlien toiseen osioon eli juhlapaikalle, jossa on ruokailu sekä aktiviteetteja. Kolmannen osuuden korkkaavat iltabileet. Seremoniamestarit, jotka ovat myös hääseurueessa, pitelevät kokonaisuuden lankoja käsissään, mutta vetovastuut painottuvat päivän aikana eri tiimiläisille. Tässä taustalla on toive siitä, että jokaisella olisi juhlissa aikaa myös vain hengähtää ja nauttia juhlista. Jää nähtäväksi, miten visiomme toteutuu käytännössä! Raportoin suunnitelmien onnistumisesta tänne häiden jälkeen.

Kiitos vielä kertaalleen kaikille kysymyksiä lähettäneille! Kaasous selvästi on elämää suurempi asia, ja merkityksellinen kunnianosoitus häissä ♡ Muistetaan kuitenkin ottaa myös jäitä hattuun, sillä loppujen lopuksi kaaso on vain kaaso, ja ystävät silti yhtä rakkaita ja tärkeitä riippumatta siitä, kuka siellä alttarilla morsiamen vieressä seisoo.

Rakkaudentäyteistä suunnittelua,

Leave a Reply