Yhden vai kahden juhlan taktiikalla?

bridge and groom standing while holding flower bouquet

Featured image © Trung Nguyen on Pexels.com

TL;DR: korona korona korona korona.

Kirjoitin aikaisemmin blogiin neljästä eri skenaarioista, joita olemme pohtineet poikkeustilan ja koronan suhteen. Muita korona + häät -pohdintoja pääset lukemaan seuraamalla korona-tagia (kas kummaa, että sellainenkin vetävä hashtag tänne blogiin lopulta ilmaantui). Olemme nyt päätyneet tekemään kaksi suunnitelmaa: alkuperäisen suunnitelman eli Plan A:n sekä mikrohääsuunnitelman eli Plan B:n.

Plan A – Let’s rock it!

Alkuperäisessä suunnitelmassa toteutamme kaiken niin kuin olemme ajatelleet tähänkin asti. Tällöin juhlien aktiivisempi järjestely alkaisi torstaina vuokratuotteiden noudolla, perjantaina valmistelisimme juhlatilaa, lauantaina olisi hääpäivä eli ensin vihkiminen ja sieltä jatkaisimme Ruissaloon juhlapaikalle bilettäen isolla porukalla myöhään yöhön, sunnuntaina olisi tavaroiden nouto juhlapaikalta ja maanantaina vuokratuotteiden palautus. Siinä kaikki noin lyhykäisyydessään. Tarkemmin voit lukea ajatuksia ohjelmaan ja aikatauluun liittyen ohjelma-tagin kautta.

No, miten sitten korona todennäköisesti näkyisi juhlissa? Käsidesien, turvavälien, mahdollisesti myös maskien muodossa. Juhlapaikan puolesta on tehty muutamia koronatoimia: ruokaa haetaan pöytäkunnittain, ottimia vaihdetaan tiheään sekä riskiryhmät on sijoitettu omaan huoneeseen, jos niin on toivottu. Juhlapaikan omistajat ovat kertoneet, että voimme halutessamme viivästyttää siirtämispäätöstä vaikka heinäkuuhun asti, mutta uskon, että haluamme päättää asian jo aikaisemmin, jotta vieraiden ei tarvitsisi sumplia majoituksia viime hetkellä.

man and woman holding hands walking on seashore during sunrise
Photo © Asad Photo Maldives on Pexels.com

Suunnitelman etu olisi tietysti se, että pääsisimme juhlimaan juuri sellaista juhlaa kuin olemme ajatelleet! Näkisimme vihdoin rakkaita ystäviä, jotka ovat yhtä lailla odottaneet juhlia kuin kuuta nousevaa. Toisaalta kun juhlat olisi hoidettu, niin voisi tarttua seuraaviin juhliin, projekteihin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin, joihin ei ole voinut käyttää liiaksi aikaa hääjuttujen puksuttaessa täysillä eteenpäin. Korona junnaa, mutta elämä jatkuu.

Ikäviä puolia löytyy tietysti niitäkin. Koronastressi todennäköisesti kulkisi mukana loppuun asti, eli pahimmassa tapauksessa jännittäisimme vielä lauantaiaamuna sitä, että tapahtuuko jotain odottamatonta, joka vaikuttaisi juhliin. Suurin ja ikävin riski on, että joku meistä voisi altistua, jolloin joutuisimme perumaan koko juhlat viime hetkellä. Tämä ei olisi kamalaa vain taloudellisten menetysten takia vaan myös siitä syystä, että häiden suunnittelu ja järjestäminen uudelleen voisi tuntua todella raskaalta ja turhauttavalta kokemuksen jälkeen.

Huolehdin myös siitä, että odotettua isompi osa vieraista saattaa jättää osallistumatta häihin koronariskin takia, mikä on tietenkin ymmärrettävä päätös epävarmana aikana. Harmillinen tilanne olisi kuitenkin siitä syystä, että useat sukulaiseni asuvat muualla kuin Etelä-Suomessa, joten todennäköisesti juuri he joutuisivat jättämään juhlat väliin. Mahdollisesti siis kävisi niin, että Hannun sukulaisia olisi juhlissa mukana sen parikymmentä samalla, kun minun puoleltani osallistuisi vain muutama henkilö. Ja se tietenkin jo yksinään muuttaa mielikuvaa juhlien yhteisöllisyydestä, joka on kuitenkin ollut yksi vahvimpia arvojamme juhlille.

+ Bileet!
+ Pääsee näkemään rakkaita ihmisiä
+ Alkuperäinen budjetti pitää
+ Elämä jatkuu

– Koronastressi!
– Käsidesit, maskit ja turvavälit juhlissa
– Isompi osa vieraista saattaa jättää tulematta
– Riski koko juhlien peruuntumisesta

Plan B – Rakkaus voittaa kaiken

Eli mikrohäät. Ajatuksenamme on ollut tehdä suunnitelmasta niin joustava, että se olisi mahdollista toteuttaa lähes millaisessa tilanteessa vain. Juhlijoita olisi enintään parikymmentä sisältäen lähiperheen, häätiimin ja pari ystävää. Hääviikonloppu alkaisi perjantaina valmistelemalla juhlapaikkaa, joka olisi meidän kotimme. Hääpäivä alkaisi vihkimisellä, joka toteutettaisiin alkuperäisten suunnitelmien mukaan Turun Linnan kirkossa tai vaihtoehtoisesti ulkona, jos rajoitukset sulkisivat vuokratilan ovet. Vihkimisen jälkeen siirtyisimme meille ruokailemaan ja musisoimaan, illalla lämmitettäisiin grilliä ja saunaa. Tavoitteena olisi rento ja intiimi päivä, jossa olisi tilaa keskustella vieraiden kanssa sekä nauttia ruoasta ja musiikista. Sisällyttäisimme juhlaan yksittäisiä häihin liittyviä ohjelmanumeroita kuten puheita ja kenkäleikin, ehkäpä tanssiakin. Järjestäisimme hääjuhlan isolle porukalle vuonna 2022 kesä-syyskuun välillä, jolloin päivä alkaisi vihkimisen sijaan seremonialla juhlapaikalla, ohjelma olisi muuten sama kuin plan A:ssa.

© Davo Lastovskiy on Unsplash

Kakkossuunnitelman ehdottomasti suurin hyöty on siinä, että se poistaa tai ainakin siirtää isojen juhlien stressiä myöhemmäksi. Visio isoista juhlista todennäköisemmin toteutuisi sellaisena kuin olemme sen ajatelleet. Hyviä puolia on löytynyt sitä mukaa, kun on asiaa tarkemmin pohtinut. Emme saisi vain yhdet, vaan kahdet häät! Kaiku saisi olla mukana pienessä juhlassa, illalla voisi järjestää korealaista barbequeta, joka oli haaveeni hääjuhlaan, mutta josta luovuin, sillä uniikimpi iltapala olisi ollut liian työläs järjestää 90 vieraalle.

Kolikon toisella puolella olisi se, että pitäisi säätää varauksia. Olisi hyvin epätodennäköistä, että uuden päivän sopiminen ja varausten tekeminen menisi mutkattomasti, joten joutuisimme ehkä etsimään uusia palveluntarjoajia isoihin juhliin. Vieraille pitäisi ilmoittaa juhlasuunnitelmien muutoksista sekä uudesta päivämäärästä. Koska juhlia olisi kahdet, niin kokonaissumma olisi korkeampi, vaikka toisaalta isot juhlat siirtyisivät myöhemmäksi, jolloin meillä olisi enemmän aikaa säästää, ja voisimme laittaa kotia isoja bileitä odotellessa.

+ Koronastressi siirtyy
+ Riskittömämpi meille ja vieraille
+ Kaiku pääsisi mukaan juhliin!
+ Taloudellisesti helpompi
+ Kahdet juhlat

– Varausten ja kutsujen säätäminen
– Ei välttämättä enää saa toivottua päivää tai palveluntarjoajia
– Taloudellisesti kalliimpi
– Joutuisi odottamaan isoja juhlia ensi vuoteen

Toistaiseksi pidämme molempia suunnitelmia mukana, ja seurailemme tilannetta. RSVP menee umpeen kesäkuun alussa, jolloin viimeistään täytyy meidänkin tehdä päätöksiä suuntaan taikka toiseen. Juuri tällä hetkellä suunnitelmat ovat lähes yhtä vahvoina mielessä.

Suunnitelmien kisaamista on ollut kyllä huvittavaa seurata, sillä alussa Plan B oli sellainen “ikävä pakote”, ja molempia harmitti kovasti se, että piti edes harkita muita vaihtoehtoja! Plan A on rökittänyt rentoa pikkusiskoaan 10-0 jo kuukauden päivät, mutta nyt huomaan muutoksen leijuvan ilmassa. Plan B on salakavalasti ujuttautunut mieliimme, ja muuttunut viikko viikolta houkuttelevammaksi, kun olemme löytäneet suunnitelmasta hyviäkin puolia: sellaisia, jotka eivät olisi mahdollisia isoissa juhlissa. Viimeisimpänä Hannu totesi, että intiimi vihkiminen voisi tuntua vähemmän hermostuttavalta. Ja toisaalta, kun muodollisuudet olisi jo hoidettu, voisi erikseen järjestetyssä hääjuhlassa keskittyä pelkkään hauskanpitoon ja ystävien seuraan heti alusta alkaen. Kekseliäästi utelin, että olisiko intiimissä vihkimisessä kenties toivoa vihkivaloille, joita olen välillä salaa vähän haaveillut, mutta sain edelleen jyrkän tyrmäyksen tälle ehdotukselle! Mutta ehkäpä Plan B:n isoissa juhlissa olisi mahdollista aloittaa päivä valojen uusimisella….?

© Chris Montgomery on Unsplash

Joka tapauksessa huomaan minun ja Hannun ajatuksissa jo toistuvaa kaavaa. Minä pohdin häitä ja hääjuttuja moninkertaisesti enemmän ja aktiivisemmin, joten Hannu tulee noin viikon jäljessä ajatusten kanssa. Siinä vaiheessa kun olen itse kyllästynyt ajatukseen Plan B:stä, Hannu on siitä innoissaan. Ja kun minä alan kallistua Plan A:sta Plan B:hen, niin Hannu on menossa toiseen suuntaan. Tässä nyt varmaan vuoristorataillaan sinne toukokuun puolelle, ja katsotaan sitten mihin päädytään! Mahdollisuudet ovat hyvinkin tarkasti fifty-fifty.

Millaisia ovat teidän plan A, B ja Ö?

2 thoughts on “Yhden vai kahden juhlan taktiikalla?

  1. En oo hetkeen lukenu sun blogia, lähinnä koska mekkojutut loppui, mutta tulin nyt kattelee mikä meininki koronan suhteen. Ja sanon tämän nyt ihan rakkaudella; Tää sulta ihan naurettavaa stressaamista. Kerron sulle nyt salaisuuden, häät ei ole se pääasia, avioliitto on. Melko pinnallista stressata tuollaisesta asiasta. Vaikka ymmärrän että totta kai haluaa juhlia kaikkien rakkaiden kanssa, mutta luulen että teidän häihin on 100+ vierasta tulossa ja anteeksi mutta en usko että kaikki on rakkaita ja tärkeitä, joiden kanssa olette edes kuukausittain tekemisissä. Vähän siis tulee rahalla brassailun maku. Hyväksy tilanne, pienennä häiden osallistujamäärä ja pidä häät silloin kun avioidutte ja hyväksy tilanne.

    Toisaalta saat tehä just niinku haluat eikä mun onneksi tarvii ennen elokuuta tulla lukemaan tätä. Sun häämekon haluan nähdä, koska uskon että se on u p e a.

    1. Moi Kukkis! Kiitos kommentista, ihana kuulla että tykkäsit mekkopostauksista 🧡 Häihin on kutsuttu alunperin 93 vierasta meidät mukaan lukien 🙂 Meidän toiveena on ollut alusta asti isot häät, emmekä haluaisi aivan vielä luopua tuosta haaveesta, vaikka ymmärrän pointtisi ja näkökulmasi oikein hyvin 🙏🏻 On totta, että emme ole kaikkien kanssa kuukausittain tekemisissä johtuen koronasta ja siitä, että suurin osa vieraista asuu muualla. Jos kutsuisimme vain ne, joiden kanssa näemme kuukausittain, niin tässä poikkeustilanteessa saisimme juhlia kahdestaan 😂 Normaalisti näemme kuitenkin aktiivisesti ystäviä ja läheisiä, joten uskaltaisin väittää, että listalla on meille tärkeimmät ihmiset. Tarkoituksena ei ole brassailla rahalla — ikävää, että sulle jäi sellainen fiilis 🧡 Rahasta puhun tuossa paljon sen takia, että se mietityttää — en sen takia, että sitä olisi meillä ylenpalttisesti. Nähtäväksi jää, että mihin päädymme, mutta mekko paljastetaan elokuussa joka tapauksessa 😂🙌 Ihanaa kevättä sinne ☀️

Leave a Reply