Näin on aina tehty – vai onko sittenkään?

woman throwing bouquet to bridesmaids

Kansikuva © Cleyder Duque on Pexels.com

Perinteet. Niihin helposti vedotaan häihin liittyvissä argumenteissa. Tämä on se perinteinen, suomalainen tapa tai kyllähän sen näin pitää olla. Nyt häihin ja hääperinteisiin perehdyttyäni olen huomannut, että loppujen lopuksi erittäin harva vaka vanha suomalainen hääperinne on edes vanha saati suomalainen. Itse asiassa monet perinteet ovat tulleet maailmalta tänne, ja juurtuneet melko myöhään osaksi suomalaisia häitä. Miehen sukunimen ottaminen vakiintui vasta vuonna 1930 avioliittolain myötä, sitä ennen suomalaiseen perinteeseen kuului, että nainen säilytti oman sukunimensä. Se, että isä saattaa morsiamen alttarille, on saapunut maailmalta. Perinteisesti pohjoismaissa vihkipari on kävellyt yhdessä alttarille. Perinteisiin liittyy paljon odotuksia, joista kirjoitinkin aikaisemmin blogiin.

Monet hääperinteet pyörivät patriarkaalisten teemojen ympärille, mikä tekee niistä vähemmän houkuttelevia modernissa yhteiskunnassa. Useat hääparit tuntuvat nykyisin päättävän mitä perinteitä haluavat ja mitä eivät. Toisaalta hääperinteet luovat hääjuhliin etukäteen sanellun rungon, jonka vieraat voivat kokea mielekkäänä. Hääperinteet siis luovat myös turvaa juhlien ympärille, ja toki moni hääpari tai vieraat voivat odottaa jonkin tietyn perinteen kokemista ja toteuttamista kovasti – esimerkiksi polkaisu kakun leikkauksessa on vieraista jännittävä ohjelmanumero, jota kovasti odotetaan riippumatta siitä, päättääkö hääpari toteuttaa perinteen vai ei. Teimme häätiimillemme listan perinteistä, joita haluaisimme tai emme haluaisi häihimme:

Perinteet, jotka haluamme ottaa osaksi juhlaa

  • Häitä edeltävä yö erillään: Minä yövyn kaasojen kanssa, Hannu yöpyy myös eri paikassa
  • Sulhanen ei näe mekkoa ennen häitä: Hannu haluaa pitää mekon yllätyksenä vihkimiseen asti
  • Kirkkovihkiminen: Vihkiminen tapahtuu Turun Linnan kirkossa
  • Hääparin oma pöytä ruokailussa
  • Häävalssi

Tällä hetkellä olemme kallistumassa siihen, että yksi ohjelmanumeroista olisi perinteinen kenkäleikki. Polkaisu ja kukkakimpun sekä sukkanauhan tai vieheen heittäminen on myös pohdinnan alla. Jos sulho heittää sukkanauhan, niin siihen ei sisälly nauhan kaivelua morsiamen helman alta.

Mitä emme halua häihin?

Vitsailimme pitkään siitä, että ehkä viikingit tulevat ryöstämään anopit, mutta perinteen juuret morsiamen ryöstöön ovat sen verran ikävät, että jätämme tämän ehkä pois. Tunnistusleikki tarkoittaa leikkiä, jossa morsian laitetaan tunnistamaan sulhasensa eri vaihtoehtojen joukosta silmät sidottuina esimerkiksi jalkaa, kättä tai kasvoja koskettamalla. Näin korona-aikana se leikki tuskin toimisi muutenkaan… Alttarille saattamisesta kirjoitinkin aikaisemmin oman postauksen.

“Perinteisempiin” häihin tottuneilla vierailla on ollut paljon sulateltavaa näissä tekemissämme muutoksissa. Haastavinta perinteissä on, että niihin tottuneet vieraat eivät välttämättä edes osaa kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiään ja odotuksiaan. Tuntuu ikävältä tuottaa pettymys vieraalle, joka jo innoissaan rustailee hääpuhetta tai harjoittelee seremoniaan osallistumista, ennen kuin olemme ehtineet kertoa meidän toiveistamme – tai niistä on kysytty. Huomaan tässä selvästi sukupolvien eron, sillä meidän kanssa samaa ikäluokkaa olevat vieraat kyselevät uteliaasti, että mitä perinteitä aiomme ottaa mukaan juhlaan ja mitä emme. Häät ovat muutoksen alla yhteiskunnan mukana, ja mielenkiintoista on nähdä, että millaisia häitä järjestämme vaikka kolmenkymmenen vuoden päästä!

3 thoughts on “Näin on aina tehty – vai onko sittenkään?

  1. Sisarusteni kanssa meillä on ollut hyvin erilaiset häät. Veljelläni oli isot ja perinteiset maalaishäät ja siskoni avioituessa heillä oli läsnä perhe ja läheisimpiä sukulaisia ja ystäviä ja halusivat papin siunaamaan (naispari). Minä ja mieheni puolestaan avioidumme maistraatissa ja sen jälkeen kotonamme kakkukahvit vanhemmille ja muutamalle miehen sukulaiselle. Juhlimme sitten myöhemmin paremmassa tilanteessa kavereiden kanssa erikseen ja mun perheen ja muutaman sukulaisen kanssa (sekin erikseen). Toki tässä on korona vaikuttanut osittain meidän suunnitelmiin. Saapahan juhlia moneen kertaan 😀

    1. Oi, mut ihanan erilaisia häitä kyllä! 😍 Ainakin lähipiiri tottuu siihen, että voi olla hyvin erilaisia juhlia ☺️ Ja niin parin näköisiä!

Leave a Reply