Viulisti Lotta Ahlbeck – rönsyilevä säveltäjä, rautainen häämuusikko

Kansikuva © Fanni Lehto

Lotta Ahlbeck esiintyy freelancerina viulun kanssa ympäri Suomea – ja joskus Eurooppaakin! Lotan sydän on vahvasti oman musiikin tekemisessä, mutta hän nauttii myös valtavasti erilaisista taideprojekteista, joissa pääsee oppimaan uutta ja tuottamaan sisältöä yhdessä muiden kanssa. Tasapaino musiikkiin löytyy rönsyilyn ja minimalismin vuoropuhelusta. Yhteystiedot jutun lopussa.

Viulussa vain on sitä jotakin – ja Lotta Ahlbeckissä vielä jotain enemmän! Hän on Duracell-pupu ja monipuolinen tuhattaituri, joka hiljentää yleisön viulullaan. Jousisoittimet saavat ihon kihelmöimään ja sukat pyörimään jaloissa, ja juuri tätä tekee myös Lotan musisointi. Hänen intohimonsa vivahteikkaisiin melodioihin saa välillä leuan loksahtamaan maahan, sillä tuntuu aivan käsittämättömältä, että joku kykenee tuottamaan viululla niin paljon niin lyhyessä ajassa! Hannulle oli selvää, että Lotta tarvitaan vetämään hääbändiä, ja nyt seilaamme hänen hyvissä käsissään kohti juhlia ♡

Kuka?

Lotta Ahlbeck on helsinkiläinen freelancer-viulisti, esiintyjä, säveltäjä sekä yksitoista vuotta hääkeikkoja tehneen Aura-Trion perustajajäsen.
– Pidän viulistina siitä, että melodiassa on isoa kaarta ja tapahtuu paljon.
Sävellykset saavat usein vaikutteita kansanmusiikista, progressiivisesta rock-musiikista sekä pelimusiikista.
– Luomisprosessin aikana minulla on tapana ensin rönsyillä ja tuottaa paljon materiaalia, jonka jälkeen biisiä editoidaan siistimmäksi ja minimalistisemmaksi.
Viime aikoina Lotta on työstänyt elektroakustista musiikkia sirkustaiteilija Hedda Liukkalan esitykselle. Lisäksi hän soittaa sähköviulua Jupu Group -nimisessä bändissä, jonka LP julkaistaan tulevana syksynä. Lotta on opiskellut Sibelius-Akatemialla musiikkikasvatuksen maisteriksi ja valmistui nyt hiljattain myös viulunopettajaksi Metropolian Ammattikorkeakoulusta.

Pidän viulistina siitä, että melodiassa on isoa kaarta ja tapahtuu paljon.

© Lotta Ahlbeck
Jamie Cullum – All at Sea (cover)

Lotta aloitti klassisen viulun soittamisen viisivuotiaana, mutta hän on aina ollut kiinnostunut monipuolisesti erilaisista genreistä ja soittimista.
– Yläasteella meillä oli oma hevibändi, jossa soitin kitaraa. Meillä oli vain yksi oma biisi, jota soitettiin aina uudestaan ja uudestaan.
Lukiossa klassinen viulu vei mennessään, mutta valmistumisen kynnyksellä tuli mutkia matkaan: Lotan käsi hajosi, eikä hän voinut hakea Sibelius-Akatemian jousisoittimen pääinstrumenttiopintoihin, kuten oli alunperin suunnitellut. Hän päätyi hakemaan klassisen puolen sijaan musiikkikasvatukseen, joka tarjosikin monipuolista sisältöä musiikkiopintoihin.
– Olen viimeiset kymmenen vuotta käynyt koulua musiikkialan töiden ohessa. Nautin opiskelusta, mutta haluan työllistyä keikkailulla, joten olen rakentanut verkostoa opintojen aikana. Tyypillisesti opinnot venyvät musiikkialan ihmisillä, koska tilaisuuksiin on tartuttava silloin, kun niitä siunaantuu. Kun joku kysyy, että lähdetkö kolmeksi viikoksi Eurooppaan soittamaan hevimetallia, niin gradu jää jalkoihin. Tietenkin nyt korona-aikana tilanne on ollut täysin poikkeava.

© Aura-Trio
BEHM – Hei rakas (cover)
Aura-Trio feat. Lotta Ahlbeck

Lukiosaleista lavoille ja juhliin

Aura-Trio sai alkunsa turkulaisessa lukiossa. Lotta kävi viulutunneilla Turun Konservatoriossa, ja tutustui siellä kontrabassotaiteilija Siiri Anttoseen. Lotta ja Siiri keikkailivat pari kertaa akateemisissa juhlissa viulu-kontrabasso-duona, mutta kaipasivat korkean viulun ja matalan kontrabasson väliin yhtä ääntä lisää. Väliääneksi löytyi kitaristi Tuomas Taanila. Kun Lotan käsi hajosi, sellisti Sakari Kivinen kutsuttiin mukaan tuuraamaan Lottaa.
– Käsi parani, mutta Sakari jäi yhtyeeseen. Esiinnymme yleensä kolmen soittajan voimin, vaikka Aura-Triossa on neljä jäsentä – kaikkien neljänkin keikkoja on joskus ollut!
Asiakas voi valita kontrabasson ja kitaran kaveriksi joko viulua soittavan Lotan, jonka erityisosaaminen on rytmimusiikin kuten popin ja jazzin puolella, tai sellisti Sakarin, joka on painottunut enemmän klassiseen musiikkiin.
– Nyt korona-aikaan etuna on myös ollut se, että jos yksi soittajista sairastuu tai joutuu karanteeniin, niin neljäs soittaja voi tulla tuuraamaan.

Ohjelmistoon on hyvä jättää vähän liikkumavaraa, jotta voimme juhlien aikana tunnustella tunnelmaa ja muokata biisilistaa tarpeen mukaan.

Yksitoista vuotta myöhemmin lukiolaispoppoosta on kuoriutunut rautainen hääyhtye, joka keikkailee ympäri vuoden pääasiassa Etelä-Suomen alueella.
– Tampereesta pohjoiseen ei olla oltu kovin usein, mutta aina voi neuvotella!
Kuulin Aura-Trioa livenä Love Me Do -messuilla aikaa ennen koronaa, ja ihastuin trion soittoon ikihyviksi! Jos instrumentaalinen musiikki saa sinunkin sydämesi läpättämään, niin tässä todella elegantti vaihtoehto hääjuhlaan ♡

Yhtye soittaa yleensä vihkimisen aikana, muutaman setin juhlissa ja häävalssin. Päivän kääntyessä iltaan tehdään tietä bilebändille, joka korkkaa villimmät juhlat. Yhdentoista vuoden aikana yhtye on ehtinyt kerätä repertuaariinsa musiikkia tangosta pelimusiikkiin ja hevimetallista Disney-lauluihin. Ohjelmistoa voi selata yhtyeen kotisivuilta.
– Listaltamme löytyy hurjan paljon vaihtoehtoja! Sieltä voi toivoa niin paljon kuin haluaa ja mahtuu. Olemme tarvittaessa sovittaneet näiden lisäksi 1-3 toivebiisiä.
Hääpari voi esimerkiksi antaa osviittaa toiveistaan kertomalla muutaman suosikkibiisinsä, lempigenrensä ja mitä ei halua häissään kuulla. Lotta ei kuitenkaan suosittele suunnittelemaan kaikkea kovin tiukasti tiettyyn runkoon.
– Ohjelmistoon on hyvä jättää vähän liikkumavaraa, jotta voimme juhlien aikana tunnustella tunnelmaa ja muokata biisilistaa tarpeen mukaan.

Akustisen bändin parhaita puolia on se, että yhtyettä voi liikutella paikasta toiseen hääpaikalla:
– Jos on kaunis ilma, niin voi soittaa ulkona. Toisaalta soittimet eivät tykkää sateesta, joten huonon sään sattuessa täytyy olla mahdollisuus soittaa sisällä.

© Aura-Trio
Metallica – Nothing Else Matters
Aura-Trio feat. Lotta Ahlbeck

Aura-Trion soitetuimpia kappaleita

  • Pachelbel – Canon D-duurissa häämarssina
  • Lasse Mårtenson – Myrskyluodon Maija
  • Christina Perri – Thousand Years
  • Metallica – Nothing Else Matters

Näytteitä Aura-Trion vedoista voit kuunnella Youtubesta ja Soundcloudista.

On mielenkiintoista, kun pääsee oman kuplan ulkopuolelle tutkimusmatkailemaan ja näkemään, että millaisia ratkaisuja hääjuhlaan on tehty.

Mikä on parasta häissä?

– Ruoka, Lotta nauraa.
– Häät ovat hyvän mielen juhlia! Tunnelma on iloinen ja tuntuu upealta, kun saa olla vaikuttamassa mukavaan päivään. Hääkeikka on jollain tasolla aina seikkailu, kun ei tunne paikkaa tai hääväkeä entuudestaan. On mielenkiintoista, kun pääsee oman kuplan ulkopuolelle tutkimusmatkailemaan ja näkemään, että millaisia ratkaisuja hääjuhlaan on tehty.
– Se lämmittää muusikon sydäntä, kun soittaa hääparille tärkeän biisin, ja näkee kuinka tärkeä kappale hääparille on. Vaikka ei tuntisi hääparia muuten niin hyvin, niin se tunne jaetaan yhdessä. Silloin kaikki loksahtaa kohdilleen, ja tuntuu mahtavalta, että saa olla osa sitä hetkeä!

Lotan terveiset hääpareille

Häissä on monia liikkuvia osia, mutta haluan muistuttaa, että päivä on lopulta aina hyvä! Juhliin tuntuu liittyvän välillä paljon paineita siitä, että onnistuuko kaikki tai meneekö kaikki hyvin. Siispä sanon sinulle: Se menee ihan hyvin! Se onnistuu ja siitä tulee hieno juhla! Lopputuloksena kuitenkin on kaksi onnellista ihmistä, jotka ovat naimisissa — ja hyvät bileet. Tsemppiä ja luottamusta häiden järjestelyihin! Asioilla on tapana järjestyä ♡

Lotta Ahlbeck

Lotta Ahlbeck
Kotisivut: http://www.lottaviolin.com
Instagram: @lottaviolin

Aura-Trio
Kotisivut: https://www.auratrio.fi/
Instagram: @auratrioturku
Facebook: https://www.facebook.com/auratrioturku

Kiitos Lotta haastattelusta! Onneksi pääsemme pian kuulemaan soittoasi!

Leave a Reply