Häät vai huusholli – vai häät ja huusholli?

Netflixin yksi uusista hääsarjoista on amerikkalainen Marriage or Mortrage eli suomeksi “Häät vai huusholli?“. Sarjan jokaisessa jaksossa esitellään hääpari, joka on säästänyt tietyn summan rahaa käytettäväksi joko häihin tai asuntolainan käsirahaan. Parista kilpailevat hääsuunnittelija sekä kiinteistövälittäjä, jotka yrittävät kääntää parin pään heidän puolelleen. Lopussa pari valitsee, että kumpaan he käyttävät rahansa: rakkaudentäyteisiin juhliin vai loppuelämän kotiin?

Mehän valitsimme sarjan pareilta piilotetun horror-vaihtoehdon, eli häät ja huusholli. Tämä ei tosin taida olla kovin epätavallista häitään suunnittelevien parien keskuudessa, jos olen ymmärtänyt oikein. Aloitimme häihin ja asuntoon säästämisen aikaisin ja tileille oli kertynyt oikein hyvin kumpiakin säästöjä jo reilua vuotta ennen hääpäivää. Ajatuksenamme oli, että häiden jälkeen voisimme mahdollisesti ostaa ensimmäisen, yhteisen asuntomme. Koska asuntomarkkinoiden seuraaminen oli minulle vielä melko uutta, niin halusin tutustua asuntoihin jo hyvissä ajoin. No, koronan myötä pienen kerrostalokaksiomme neliöt muuttuivatkin päivä päivältä ahtaammiksi, ja seinät alkoivat kaatua päälle. Tilafanaatikkona isompi asunto alkoikin poltella näppejä ja hyppäsimme mukaan asuntojahtiin. Ja kävihän siinä niin, että paria kuukautta myöhemmin asuntokaupat oli tehty.

Tyhjään asuntoon tuotiin ensimmäisenä kasvit ja Kaiku.

Oman asunnon ja kolminkertaisen neliömäärän myötä hankintalistalle ropsahtikin reilulla kädellä ostettavaa. Lisäksi jouduimme käyttämään osan hääsäästöistä asunnon hankintaan, jolloin loppuajan säästösuunnitelmat tiukentuivat. Olen nyt elänyt kirjaimellisesti häät vai huusholli -elämää, sillä lähes jokaisen lisähankinnon kanssa on tarvinnut miettiä, että kumpaan haluamme panostaa. Haluammeko grillin vai ompelukoneen? Panostammeko valaisimiin vai häiden kukkiin? Valintojen myötä olenkin kehitellyt hienon lisätaidon, jossa pyrin yhdistämään häät ja huushollin: olemme yrittäneet hankkia mahdollisimman paljon asioita, joita voimme hyödyntää sekä kotona että häissä. Tämä säästää myös varastotilaa, kun kaikkea ei tarvitse pakata laatikoihin pölyyntymään ja odottamaan hääpäivää. Olemme ostaneet lyhtyjä, maljakoita sekä kynttilöiden aluslautasia kotiin, jotta voisimme käyttää niissä myös häissä. Olen kuivattanut kukkia vuoden aikana, jotta voisin tehdä niistä koristeita häihin. Juhlia odotellessa kukat kaunistavat meidän kotiamme. Haaveilen siitä, että hankkisimme kotiin kauniin, sinisen pöytäliinan, jonka voisimme ottaa mukaamme hääparin pöytäliinaksi. Toiveeni varmasti myös toteutuu, kunhan löydämme sopivan kankaan.

Jos joku kysyisi minulta juuri nyt, että kannattaako hankkia häät ja huusholli, niin sanoisin, että ehdottomasti ei kannata! Mutta toisaalta omalla kohdallani oma koti on antanut enemmän tilaa häätavaroille. Pienessä kaksiossa koronan aiheuttama epävarmuus olisi tuntunut hääsuunnitteluissa ylitsepääsemättömän vaikealta. Omaa kotia saa laittaa ja suunnitella riippumatta siitä, mikä häiden status milloinkin on. Meille tämä oli siis hyvä, vaikkakin taloudellisesti haastava ratkaisu. Keskeneräisyys ärsyttää kaltaistani perfektionistia, mutta olen oppinut sietämään sitä, ja nauttimaan siitä, että on aikaa pohdiskella ja mietiskellä, että mitä haluaa kämpässä tehdä. Lohdullista on, että häidenkin jälkeen riittää suunniteltavaa – tällä kertaa kohteena vain on oma koti ♡

Leave a Reply