Musiikkia häihin – miten, mistä, milloin?

crop guitarist performing song on street during festival

Kansikuva © Lachlan Ross on Pexels.com

Häitä suunnittelevat puhuvat usein häiden tunnelmasta: juhlien halutaan olevan intiimi, herkkä, liikuttunut, voimakas tunne-cocktail, joka painuu kaikkien mieleen ikiajoiksi. Mikäpä loisi enemmän tunnelmaa kuin musiikki! Mutta mistä musiikkia saa? Mitä kannattaa ottaa huomioon hääbändiä varatessa? Paljonko bändi kustantaa? Entäpä millä eri tavoin musiikkia voi hyödyntää hääpäivänä? Koostin tähän postaukseen omat vinkkini, ja kysyin lisäksi neuvoja hääbändimme vetäjiltä viulisti Lotta Ahlbeckilta ja artisti Helena Haaparannalta.

Aikainen lintu bändin nappaa

Häämusiikkien ja hääbändin varauksen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, etenkin jos mielessä on jokin tietty yhtye, joka hääkeikkailee usein. Heinä-elokuun viikonloput menevät nopeimmin, ja yleensä bändi varataan edellisen vuoden aikana.

Me varasimme hääbändin suunnilleen samoihin aikoihin, kun kyselimme tarjouksia valokuvaajilta, pitopalveluilta ja meikkaaja-kampaajilta. Juhlapaikan olimme jo varanneet tuossa vaiheessa, joten päivä oli tiedossa. Taisimme olla vähän alle puolitoista vuotta aikaisemmin liikkeellä, koska halusimme varmistaa, että saamme Helenan ja Lotan häihimme esiintymään.

Ei kannata kuitenkaan luopua hääbänditoiveesta, vaikka varoitusaika olisi lyhyt, Lotta tsemppaa:
– Aina voi kysyä! Yhtyeelle on voinut tulla peruutuksia, ja osaamme suositella kaveria, jos ei itse pääse paikalle.

Varaa budjettiin korvaus muusikoille

Tyypillinen hinta bilekeikalle lähtee 300 eurosta per soittaja. Alhaisimman rajan korvaukselle löytää Muusikkoliiton listahinnoista, mutta usein soittajat pyytävät korkeampaa hintaa hääjuhliin, sillä bändi viettää juhlissa koko päivän riippumatta biisien määrästä tai esityksen kestosta. Jos hinta on alhaisempi, kannattaa olla epäileväinen siitä, että onko kyseessä ammattimuusikko.

Mitä hintaan yleensä sisältyy? Suunnittelupalaverit, työhön valmistautuminen, biisien opettelu ja yhteensoittaminen, logistiikka, soittimien sekä tekniikan hankinta ja huolto, laitteiston roudaaminen, soundcheckin tekeminen ja esiintyminen.
– Biisimäärällä on vähemmän merkitystä hintaan. Suurin työ soittajalle tulee ohjelmiston treenaamisesta, laitehankinnoista ja paikan päälle tulemisesta, joten siksi hinnoittelu liittyy enemmän soittajamäärään kuin esityksen kestoon.

Hinnat ja linjaukset vaihtelevat tietysti bändikohtaisesti: kysy tarkempi tarjous ja hintaan sisältyvät palvelut suoraan yhtyeeltä. Musiikin lisäksi hääpari maksaa siitä luottamuksesta, että kaikki hoituu sujuvasti ja ongelmitta ♡

male musician playing guitar in nature
© Ashford Marx on Pexels.com

Kerro juhlien perustiedot sekä omat toiveet

Kun hääpari ottaa yhteyttä, bändi osaa kyllä kysyä tarvittavat tiedot, mutta seuraavat asiat kiinnostavat yleensä esiintyjän näkökulmasta, ja niitä voi halutessaan jo valmiiksi avata tarjouskyselyn yhteydessä:

  • Minkä kokoiset juhlat tiedossa? Paljonko vieraita?
  • Minkälainen juhlapaikka on kyseessä, missä?
  • Montako 45 minuutin settiä on toiveena ja mihin kohtaan juhlaa?
  • Mihin aikaan bändiä tarvitaan?
  • Tulevatko PA-laitteistot eli äänentoistolaitteet bändin kautta vai jotain muuta kautta?
  • Mihin aikaan juhlapaikalle voi tulla kasaamaan ja tekemään soundcheckia?

Kuten kuvaajankin kanssa, myös bändille usein tarjotaan ruoka hääpäivänä. Olisi myös hyvä varata takatila, jossa esiintyjät voivat säilyttää laitteistoa ja huilata vetojen välissä.

Kolme tuntia jorailua

Tyypillinen settimäärä hääbändin illassa on 3 x 45 minuuttia. 45 minuutissa ehtii esittää noin 10-12 normaalipitkää biisiä, eli yhteensä illan aikana kuullaan keskimäärin 30-36 biisiä. Näistä toivebiisejä on yleensä bändistä riippuen 1-4 kappaletta. Enemmän hääkeikkaa tekevät yhtyeet eivät yleensä pysty tekemään koko ohjelmistoa toiveiden pohjalta, sillä he joutuisivat silloin opettelemaan aina 30 uutta biisiä jokaiselle kesäviikonlopulle. Erityistilaisuuksiin on toki mahdollista keskustella kokonaisen ohjelmiston tekemisestä toivebiisien mukaan. Onneksi kuitenkin monet kappaleet ovat kestosuosikkeja, ja meidänkin toivebiiseistä useampi löytyi Helenan ja Lotan repertuaarista jo valmiiksi. Kannattaa siis rohkeasti listata omia lemppareita ylös bändin tietoon, sillä monet niistä voivat olla tuttuja ennestään!

table served with flowers and bucket with champagne in restaurant
© Maria Orlova on Pexels.com

Skumppamusiikkia!

Usein musiikkia kaavaillaan erityisesti vihkimiseen ja illan bileisiin, mutta soittajia voi hyödyntää myös muussa muodossa päivän aikana. Lotta vinkkaa “skumppamusiikin” eli musiikin, jota soitetaan alkumaljan jakamisen ja kilistelyn aikana.
– Usein siinä vaiheessa vieraat jonottavat laseja ja odottelevat hääparia saapuvaksi. Soittaminen pitää yllä juhlatunnelmaa ja rentouttaa vieraita eikä aika käy niin pitkäksi, kun on jotain pientä tapahtumaa.
Akustinen musiikki ruokailun aikana vaimentaa aterimien sekä lautasten kilistelystä lähteviä ääniä ja poistaa mahdollisesti kiusallisia, hiljaisia hetkiä juontojen välissä. Jos haluaa liikkuvan kokoonpanon, niin kannattaa harkita akustista yhtyettä, jonka on helppo kulkea ulko- ja sisätilan välillä soittimien kanssa.

Mistä bändejä löytää?

Bändejä löytää somesta, esimerkiksi Facebookista ja Instagrammista, sekä Googlesta hakusanalla “hääbändi”.

Facebook-ryhmiä:

Hääbändejä voi kysellä Metropolia Ammattikorkeakoulun tuottaja Pirjo Aittomäeltä. Metropolian Pop & Jazz -konservatorio tarjoaa myös opiskelijoita keikoille erilaisiin tilaisuuksiin. Lue lisää täältä.

Nettisivuja ja palveluja:

Pääset lukemaan tarkemmat esittelyt häihimme tulevista musiikkimestareista seuraamalla tagia hääbändi.

Tsekkaa myös Hääpäiväkirjat-blogin postaus Vinkkejä hääbändin etsintään!

Tsemppiä etsintöihin!

Leave a Reply