Tule hyvät häät, älä tule pahat häät

people toasting wine glasses

Kansikuva © cottonbro on Pexels

Monelle on tärkeää, että häät ovat hyvät. Että hääpari ja vieraat viihtyvät, juhlissa on mukava olla, kaikki ovat hyvällä tuulella ja onnellisia. Syvällä omassa hääkuplassa olevana bloggaajana mielikuvani häistä on pumpulinen ja hattaranmakuinen pilvilinna, jossa kaikki hyppelevät onnellisesti kukkia heitellen, naurua hersyen ja leveästi hymyillen.

Tämähän ei todennäköisesti vastaa todellisuutta.

Häihin voi tulla kirjava joukko ihmisiä, jotka kaikki eivät välttämättä juuri sinä päivänä esiinny omaksi tai muiden eduksi. Juhlaväen sekaan mahtuu äänekkäitä, siltansa polttaneita, kuumakalleja, viinaan meneviä, riidanhaastajia – you name it. Uskon, että yllättävänkin monessa juhlassa on vähintään yksi tai kaksi vierasta, joiden käyttäytymistä vähän jännitetään etukäteen.

© The Wedding Coach on Netflix

Netflixin koukuttavassa hääsarjassa The Wedding Coach nousee toistuvasti esiin hääparin huoli siitä, että miten tietyt häävieraat käyttäytyvät. Mitä jos shottikeisari alkaa iskeä morsiusneitoja? Mitä jos isä järjestää kohtauksen, kun ei pääsekään tanssimaan tyttärensä kanssa? Mitä jos molemmat kaasot haluavat puhua, mutta tilaa on vain yhdelle?

Voivatko häät mennä pieleen? Miten turhalta draamalta voisi välttyä?

Jos jokin tietty asia hermostuttaa, tee tarvittavat toimenpiteet ongelman ennakointiin ja minimointiin. Monet asiat on helppo ratkaista. Jos jännität sadetta, osta sateenvarjo. Jos pelkäät, että lapset eivät malta istua paikoillaan ruokailun aikana, järjestä heille tekemistä.

Haastavien aikuisvieraiden käyttäytymisen ennakointi voikin olla sitten monimutkaisempaa. Suora vastaus olisi olla kutsumatta draama-alttiita vieraita, mutta en oikein usko siihen, että se on ainoa, oikea ratkaisu. Äänekäs vieras voi olla sulhasen rakkain lapsuudenystävä vuosien takaa tai se naukkaileva täti voi olla äärimmäisen läheinen ja tärkeä tukipilari morsiamen elämässä. Tuntuisi epäreilulta, että hääpari eväisi joltakulta tärkeältä ihmiseltä pääsyn juhliin sen takia, että hän saattaa käyttäytyä ikävästi.

Mielestäni hääparin odotukset nousevat tässäkin keskiöön. Joissakin juhlissa tädin naukkailu ei välttämättä häiritse laisinkaan, ja toisissa se aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Merkitystä on sillä, että millaiset juhlat ja tunnelman te haluatte.

Kun omista odotuksistaan kertoo etukäteen, häävieras osaa ottaa ne paremmin huomioon – tai ainakin siihen annetaan mahdollisuus. Kissan nostaminen pöydälle ei ole aina sujuvaa meille puukkojunkkarisuomalaisille, mutta rehellisyys on mielestäni avain onneen. Samalla, kun hääpari opettelee sanomaan ei vieraiden poskettomille toiveille ja pyynnöille, tarvitsee löytää se sisäinen rohkeus kommunikoida ne omat toiveet vastavuoroisesti vieraille.

Odotukset voi jakaa kohdistamatta niitä suoraan henkilöön. “Toivottavasti et sitten vedä päätäsi aivan täyteen!” tai “Ne ällöttävät flirttailusi voit jättää ovelle!” ovat kieltämättä napakoita aloituksia, mutta voivat loukata ja jättää vieraan puolustuskannalle sen sijaan, että hän kuulisi ja kuuntelisi toiveen. Miettikää mitä odotuksia teillä on, ja kommunikoikaa nuo odotukset niille yhdelle tai useammalle vieraalle, joista olette huolissanne.

Esimerkiksi:

Odotamme vierailta, että alkoholia nautitaan kohtuudella. Juhlien jälkeen voi siirtyä kaupunkiin jatkoille villimpiin bailuihin.

Odotamme vierailta, että mahdolliset eripurat sysätään sivuun, ja keskitytään meihin ja meidän päivään.

Odotamme vierailta, että kaikki antavat tilaa toisilleen nauttia juhlasta hyvässä hengessä.

Haluaisin uskoa siihen, että kutsutuille hääparin onnellisuus on tärkeää ja arvokasta – eivät kai he muuten olisi osallistumassa häihin?

Jos joku vieraista jää kaikesta huolimatta jännittämään, niin yleinen menetelmä taitaa olla hääpartio, eli yksi tai useampi häätiimiläinen tai luottoystäviä, joita pyydetään etukäteen hieman katsomaan vieraan perään ja silottamaan kiusalliset tilanteet. On hyvä muistaa, että harvoin kukaan vieras saa mitenkään koko juhlaa pilattua omalla käytöksellään – ja toisaalta aikuisen ihmisen käytökseen ei voi vaikuttaa loputtomiin eikä ehkä kannatakaan ottaa siitä täyttä vastuuta.

The Wedding Coach -sarjassa sai hienosti seurata miten vaikeiden keskustelujen myötä hankalat häävieraat päätyivät aina samaan lopputulokseen: Kaikista tärkeintä on se, että hääpari on onnellinen. Ja niinhän se onkin, sillä vaikka hääpari saa vain yhden päivän, niin hääpari saa juuri sen yhden päivän.

Aiheesta muualla

Mennään Naimisiin: Riitelevä suku, humalaiset vieraat ja muut hääpäivän haasteet
Aamulehti: Voiko häädraamalta välttyä? – Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät osaa käyttäytyä

Toivottavasti teidän päivänne on juuri niin hyvä kuin olette toivoneet ♡

Leave a Reply