Minimoon saaristossa – osa 1/2

A short, usually inexpensive honeymoon, often followed by a longer honeymoon later on.

Dictionary.com

Olemme Hannun kanssa haaveilleet häämatkasta Argentiinaan – argentiinalaisen tangon kehtoon ja milonga-klubien luvattuun maahan. Unelma Etelä-Amerikkaan suuntautuvasta häämatkasta on toistaiseksi jäissä, joten aloimme pohtia lyhyempää reissua lähemmäs koti-Suomea. Häiden lähestyessä matkan suunnittelu jäi järjestelyjen jalkoihin, emmekä vielä hääviikon alkuun mennessä olleet tehneet yhden yhtä varausta seuraavan viikon matkalle! Paniikki alkoi hieman poltella jalkojen alla – pääsisimmekö enää mihinkään?

Ahvenanmaa oli pitkään ykköstoiveeni minimoonille (Hannulle on ollut tärkeää, että emme puhu häämatkasta, sillä Kunnon Häämatka tehdään myöhemmin, se on saletti!). Sainkin Ahvenanmaan matkailuun mojovan listan tärppejä ystäviltä, tutuilta, tuttujen tutuilta sekä somen kautta, ja bucket-listani alkaa näyttää nyt sen verran kattavalta, että Ahvenanmaa-reissu olisi joka tapauksessa paikallaan lähitulevaisuudessa. Kuitenkin hääpäivän lähestyessä aloimme murehtia häiden jälkeisiä riskejä – mitä jos altistumme häissä, ja saamme karanteenimääräyksen ollessamme Ahvenanmaalla? Jäämmekö saarelle hotellikaranteeniin kymmeneksi päiväksi? Yhtäkkiä matkustaminen edes niinkään kauas ei tuntunut rentouttavalta ajatukselta.

Häiden lähestyessä ja yllättävien viime hetken menojen kuluttaessa kukkaromme nyörejä meitä alkoi kovasti houkutella budjettimatkustaminen. Halpaa ja läheltä kuulosti erittäin hyvältä. Ehkä yksi tai kaksi luksukkaampaa juttua, jotka kruunaisivat rentoutumisen ja elämyksellisen viikon.

Päädyimme meille tuttuun matkustustapaan: roadtripiin. Starttasimme auton tiistai-iltana, ja kurvasimme Hankoon, jossa Hannun kautta meillä olikin jo tuttu majapaikka tiedossa.

Hanko

Tiistai-illan auringonlaskuun ja vastavihittyjen hääkuplaan istui täydellisesti Hangon Rakkauden polku, joka on rakennettu 1800-luvun loppupuolella kylpylävieraille. Raikas meri-ilma ja ristiaallokot aloittivat minimoonin syksyisissä tunnelmissa.

Keskipäivällä päätimme piipahtaa Hangon puodeissa ja putiikeissa. Vaikka olemmekin Hangon suunnilla nyt jo muutaman kerran matkailleet, olemme lähinnä ihastelleet luontoa kauppojen sijaan. Esteetikolle oli nähtävää ByPias-myymälän boheemista tunnelmasta merelliseen Vonnes Interior -sisustusliikkeeseen. Näistä jälkimmäisestä mukaamme tarttui Kajutan Designin kylmälaukku, jota hyödynsimmekin koko loppuviikon saaristoreissumme aikana.

Kirkon tietämillä pyöriessämme tajusimme molemmat, että emme olleet myöskään kokeneet Hangon must-see-nähtävyyttä eli kaupungin mäen huipulla patsastelevaa Hangon vesitornia. Tämä vääryys oli korjattava heti! Keli oli saaristomiljöölle uskollisesti epävakaa, mutta se ei estänyt meitä ja muutamaa muuta suomalaista nauttimaan hetkestämme turisteina. Tornin huipulla oli sen verran upeat näkymät, että väkisinkin hymy nousi suupuolille sateesta ja tuulesta huolimatta ♡

Hertsileijaa! En ole ehtinyt edes vihkisormustani täällä hehkuttaa, joten tässä vähän sneakpeakia ♡ ♡ ♡ Tarkempi raportti eli vihkisormussaagan päätöspostaus tulee vielä aikanaan!

Fiskars

Hangon jälkeen vuorossa oli Fiskars, josta olimme varanneet majoituksen yhdeksi yöksi hotelli Tegelistä. Pieni huoneemme oli sympaattinen ja siisti, mutta melko mitäänsanomaton. Päätavoitteemme ei kuitenkaan ollut makoilla neljän seinän sisällä, joten huone passasi käyttöömme oikein hyvin. Herkempiunisille tiedoksi, että seinät eivät pidättele naapurihuoneista kantautuvaa kuorsausta, heh.

Hylkäsimme matkalaukkumme huoneeseen ja kiiruhdimme koko reissun odotetuimpiin kulttuurikohteisiin (huom. minun mielipiteeni), nimittäin KWUM-keramiikkamuseoon ja Studio Widnäsiin!

Sisältövaroitus: Seuraavat kappaleet sisältävät täysin häpeilemätöntä hehkutusta arkkitehtuurista, sisustuksesta ja keramiikasta.

Kwum tarkoittaa koreaksi unelmaa. Museo on Karin Widnäsin, suomalaisen keraamikon, oodi suomalaiselle studiokeramiikalle – sekä sen laadukkaan opetuksen säilyttämiselle. Veistoksellista keramiikkaa kehystää kaunis arkkitehtuuri sekä upea Fiskarsin luonto. Keramiikka on sulautettu luontevaksi osaksi arkkitehtuuria ja sisustusta, jolloin tilat jo itsessään huokuvat keramiikan voimaa. Museon näyttelyt esittelivät Lillemor Mannerheimin sekä Kim Simonssonin töitä. Museossa kerrottiin myös suomalaisen keramiikan historiasta sekä materiaaleista, joista keramiikkaa valmistetaan. Näyttely oli mielenkiintoinen ja tilat häikäisevän kauniit. Myös Hannu viihtyi näyttelyssä, vaikka häntä yleensä vetävät enemmän puoleensa vanhempaa historiaa käsittelevät museo.

Inspiraatiomatkamme jatkui KWUM-museon viereisessä Studio Widnäsissä, joka on siis Karin Widnäsin koti. Widnäs pitää vuosittain vaihtuvaa näyttelyä myös kotonaan, jolloin pääsee samalla kurkistamaan keraamikon mielettömän kauniiseen kotiin. Hän on tehnyt kotinsa laatat itse ja onkin nykyään keskittynyt arkkitehtoniseen keramiikkaan. Studio Widnäsissä huokuivat japanilaisen ja korealaisen arkkitehtuurin vaikutteet yhdistettynä moderniin, suomalaiseen puuarkkitehtuuriin. Puu ja punasavi toivat lämpöä, valkoiset pinnat pehmeyttä ja valoisuutta. Rupatellessamme selvisi, että keraamikko on toden totta inspiroitunut korealaisesta keramiikasta lukuisilla Korean matkoillaan. Vietimme talossa varmaan tunnin ihastellen sen pintoja ja toinen toistaan kauniimpia yksityiskohtia.

Jos jokin on Suomen kaunein koti, niin tämä!

Ei ole varmaan tarpeen erikseen painottaa sitä, kuinka inspiroitunut ja vaikuttunut olin KWUM-museon ja Studio Widnäsin vierailuista. Suorastaan tärisen innosta tätäkin postausta kirjoittaessani! Studio Widnäsissä kiteytyi sellainen tilasuunnittelu ja arkkitehtuuri, jota haluaisin enemmän Suomessakin nähdä!

No, työt sikseen, jatketaan vielä hetki minimoonia.

Kulttuuriannoksesta pökertyneinä ja tilojen lumouksista hämmentyneinä vaapuimme Café Bar Pesulaan hiukopalalle. Lämpimät toast-leivät ja lasi talon punaviiniä kruunasivat rauhallisen illan Fiskarsin ruukissa ♡

Seuraavana päivänä käyskentelimme Fiskarsin puodeissa ihaillen käsityöläisten tuotteita sekä pienten näyttelytilojen taidetta. Tämä oli toinen vierailumme Fiskarsissa, joten osasimme suunnistaa jo paremmin ruukkikylän alueella. Puodeissa on tarjolla tuotteita lasitöistä metallipajan valikoimaan sekä kuvataiteeseen. Fiskarsin suurikokoisesta myymälästä löytyy kaikki Fiskarsin ja Iittalan tärkeimmät tuotteet, mutta myös hyviä alennuksia. Meidän mukaamme tarttui alennuksessa oleva kastikekattila.

Yhdessä puodeista oli esillä myös hyvinkääläisen keramiikkapaja Tuiasin tuotteita. Löysin nämä aikoinaan somen kautta ja ihastuin astioiden siroon muotoiluun sekä dreijaamalla saatuun pehmeään tekstuuriin. Oli mahtavaa nähdä Tuiasin astiat vihdoin livenä, ne olivat yhtä kauniita kuin kuvissa!

Sain äidiltäni häälahjaksi yhdet korvikset ja Hannulta huomenlahjaksi toiset, mutta Leanikan puodissa ihastuin (yllättäen) syvän turkoosin sävyisiin nahkakorvakoruihin! Lehtiaiheisia korvakoruja oli kaikissa sateenkaaren väreissä ja monissa oli vielä kauniisti yhdistetty kahden sävyn liukuväriä, jolla lehtiin saa kolmiulotteisen vaikutelman. Eivätkö korvakorut olekin vaimon merkki? Nyt ainakin ovat!

Fiskarsin jälkeen automme nokka suuntasi kohti Kemiönsaarta, jossa vietimme minimoonin loppuosan. Siitä kerron lisää toisessa postauksessa!

Leave a Reply