Sukunimi-horror

Kirjoitin viime keväällä ennen häitä siitä, miten olemme pohtineet Hannun kanssa erilaisia vaihtoehtoja sukunimeen. Jäimme keväällä jahkailemaan sukunimipohdinnoissa, ja sen seurauksena mukanamme on kulkenut melkoinen sukunimivaihtamisen byrokratiarumba, joka toimikoon nyt varoittavana esimerkkinä teille, jotka pohditte myös vaihtamista suvussa olevaan, toiseen nimeen!

Ensimmäinen oppitunti: Aloittakaa sukunimipohdinnat ajoissa.

Päätimme toukokuussa, että haluamme ottaa käyttöön Hannun suvussa kauan sitten olleen, harvinaisen sukunimen S, joka ei ollut jatkunut suvussa. Hannu laittoi nimenmuutoshakemuksen DVV:lle, täältä voit lukea heidän ohjeistuksensa sukunimen muuttamisesta. Kun hän oli täyttänyt hakemuksen, selvisi, että hakemuksen arvioitu käsittelyaika olisi 3-6 kk, ruuhka-aikoina jopa 9 kk! Hannu hätääntyi: hääthän olivat kolmen kuukauden päästä! Kummallakaan meistä ei ollut aikaisempaa kokemusta nimibyrokratiasta, joten tuli täytenä yllätyksenä, että nimenmuutoksen käsittelyyn voisi mennä jopa yli puoli vuotta.

© Katri Haavisto Photography

Yllätyksenä sen sijaan ei tullut se, että uusi nimi ei ehtinyt meille hääpäiväksi. Lessons learned: jos haluatte ottaa käyttöönne suvussa ennestään olleen nimen, kannattaa hakea nimenmuutosta vähintään puoli vuotta etukäteen, jotta uusi nimi olisi valmiina vihkipäivän koittaessa. Varman päälle pelaava laittaisi hakemuksen vetämään jo vuotta ennen, jotta mahdolliset käsittelyruuhkat eivät vesittäisi suunnitelmia. Avioliiton yhteydessä otettu puolison sukunimi kulkee byrokratiarattaiden läpi vauhdikkaammin, tavallisesti jo muutaman päivän sisällä – ja veloituksetta!

Toinen oppitunti: Lähettäkää nimenmuutoshakemus 9-12 kk ennen hääpäivää.

Kuulimme nimenmuutoksesta seuraavan kerran syyskuun loppupuolella, kun DVV:ltä tuli täydennyspyyntö. Väestörekisterin tietojen perusteella ei voitu suoraan todistaa sukulaisuutta ja Hannun oikeutta sukunimeen, joten vuorossa oli nyt virkatodistuksen hakeminen seurakunnalta. Hakemus haetaan seurakunnalta, jonka jäsen sukulainen on ollut kuollessaan, tarkemmat tiedot löydät täältä. Tätä blogitekstiä kirjoittaessa seurakunnan sivuilla lukee, että he käsittelevät heinäkuun aikana jätettyjä hakemuksia.

Kolmas oppitunti: Jos nimi on kaukaisemmasta sukuhaarasta, hakekaa myös virkatodistus seurakunnalta todisteeksi sukulaisuussuhteesta.

Kun Hannu saa uuden sukunimensä, on minun vuoroni hakea sukunimimuutosta DVV:n kautta. Arvioitu käsittelyaika nimenmuutokselle on sen 3-6 kk, eli tällä hetkellä on vielä toivoa, että saisimme yhteisen sukunimen käyttöön ennen paperihääpäivää ♡ Mitään muuta lahjaa en tällä hetkellä tuolle päivälle toivokaan.

Odottelun ja vaivannäön seurauksena yhteisen nimen merkitys on entisestään kasvanut. Vaikka prosessin pituus on ollut uskomattoman harmillista, eihän tässä auta kuin peiliin katsoa – tiedot käsittelyajoista ovat olleet googletuksen ulottuvilla. Uskon, että monelle muullekin parille prosessin monimutkaisuus ja kesto voivat olla yllätyksenä, joten toivottavasti tämä postaus tavoittaa ainakin osan niistä pareista, jotka olivat nimenmuutosprosessin alussa yhtä pihalla kuin me!

Tsemiä byrokratian rattaissa harppomiseen,

Leave a Reply